Vis gaat goed op antidepressiva

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Veel geneesmiddelen, hormonen en andere producten blijven nog werkzaam nadat ze door het menselijke lichaam zijn gegaan. Ze worden door de wc of gootsteen gespoeld en komen zo in rivieren en meren terecht, waar ze invloed hebben op het waterleven. Wetenschappers vermoedden al langer dat onder meer koffie, oestrogeen en geneesmiddelen de fysiologie van vissen kunnen beïnvloeden.

Zowel de vissen als de eitjes overleven beter op oxazepam

Uit onderzoek aan de Universiteit van Umea in Zweden blijkt nu dat dat voor de stof oxazepam zeker het geval is. De stof komt voor in verschillende geneesmiddelen zoals angstremmers en slaapmiddelen, en komt in vrij hoge concentraties voor in oppervlaktewater. De wetenschappers onderzochten de effecten van de stof op wilde baars uit een meer in Zweden. Ze stelden twee jaar oude vissen en eitjes bloot aan verschillende concentraties. Uit de studie, gepubliceerd in Environmental Research Letters, bleek dat zowel de vissen als de eitjes beter overleefden in de groep die blootgesteld was aan oxazepam.

Zware metalen
"Eco-toxicologische tests zijn ontwikkeld met de traditionele giftige vervuilers in gedachten, zoals zware metalen en dioxines, die historisch gezien de belangrijkste bedreiging leken voor organismen in oppervlaktewater", zegt hoofdauteur Jonatan Klaminder. "Maar geneesmiddelen, die ontworpen zijn om de gezondheid te verbeteren, zijn een nieuwe groep vervuilers die niet noodzakelijk in die visie passen."

Toch is het positieve effect voor een bepaalde diersoort niet noodzakelijk goed nieuws. "Een therapeutisch effect dat leidt tot het beter overleven van één soort, kan leiden tot een even grote toename van de mortaliteit bij de prooi van die soort", zegt medeauteur Tomas Brodin. "Dat kan een kettingreactie aan ecologische gevolgen met zich meebrengen."

Hormonen en antibiotica
De studie richtte zich op één bepaalde farmaceutische vervuiler, maar volgens de onderzoekers is het mogelijk dat gelijkaardige effecten opgewekt worden door een heel gamma aan geneesmiddelen die hun weg vinden naar oppervlaktewater, zoals antibiotica, pijnstillers, ontstekingsremmers, hormonen of antidepressiva. "De huidige visie op een 'vervuiler' heeft ons tot nog toe verhinderd om de effecten van die stoffen te onderzoeken."

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons