Vijf vragen aan… ontwerper Roel de Boer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het bijzondere hotelkamertje de Green Roofing Tile Cabin (vertaald: de groene dakpan hut) van ontwerper Roel de Boer staat sinds kort in Utrecht bij de Metaal Kathedraal, een oude kerk omgedoopt tot broedplaats voor kunst en cultuur. Het groene dak dat op het huisje ligt, is een net zo bijzondere verschijning.

Waar komen deze groene ideeën precies vandaan?
“Acht jaar geleden besloot ik iets te verzinnen op het hemelwaterafvoer probleem waar sommige steden mee kampen. Ik bedacht toen de Green Roofing Tile: een dak met bakjes met sedumplantjes die vocht absorberen en zo de watercyclus verkleinen. Een paar jaar later begon ik aan de experimentfase van het groende dak. Ik heb toen proefdaken gemaakt die nu aan het groeien zijn. De daken groeien als kool, zijn waterdicht en het gaat dus eigenlijk hartstikke goed.”

“Toch willen mensen graag bewijs dat het dak echt waterdicht is. Ik maakte een klein huisje met zo’n dak met sedumplantjes om te laten zien dat het werkt: de Green Roofing Tile Cabin.”

Hoe komt het hotelkamertje in Utrecht?
“De Metaal Kathedraal wil het dak eigenlijk graag vervangen door mijn groene dak. Daarom besloot ik om het huisje als proef bij de culturele plek neer te zetten. Mensen kunnen er via de Metaal Kathedraal een nachtje in overnachten. Vrienden van mij hebben er al regelmatig in geslapen en zijn erg enthousiast. Het is eigenlijk een waterdichte bedstee voor buiten.”

Is het dak dat op de Green Roofing Tile Cabin ligt ook op andere manieren groen?
“Zeker, het dak is niet alleen een probleemoplosser voor de afvoer van grote hoeveelheden neerslag, maar ook een mini beschermd natuurgebied. In plaats van dakpannen gebruik je nu de loze ruimte om natuur te bevorderen. Insecten kunnen zich nestelen in de planten en bloemen kunnen volop bloeien.”

Leuk zo’n groen dak, maar is het niet wat aan de zware en dure kant?
“Het groene dak is net zo zwaar als een dak met de oudhollandse oranje dakpannen, dus voor huizen met dakpannen is het geen probleem. De preciese prijs voor het leggen van een volledig dak is lastig om zo te noemen, maar omdat de gemeente subsidie geeft op groende daken komt het qua prijs aardig in de buurt van een normaal dak.”

Waar zijn de Green Roofing creaties allemaal te vinden?
“Op het moment ligt het groene dak alleen nog op de Green Roofing Tile Cabin en ook van de Green Roofing Tile Cabin is er op het moment één. Wel zou graag meerdere huisjes willen maken en deze bijvoorbeeld op een camping plaatsen. Dan kan het groene dak zich bewijzen op de kleine hutjes en zien anderen dat het echt werkt. Zo’n groen dak heeft gewoon een aangename uitstraling, levert een bijdrage aan de vergroening van de stad en lost het hemelwaterprobleem op. Als je plek en behoefte hebt aan een groen dak, wat houdt je dan nog tegen.”

Bron afbeeldingen: Roel de Boer

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons