DRINKWATER BILLBOARD
Lima ligt midden in een van de droogste gebieden ter wereld. Het regent er bijna nooit. Wel is de luchtvochtigheidsgraad heel erg hoog, rond de 98 procent. Veel arme inwoners van de stad en de omringende dorpjes zijn voor hun water afhankelijk van vervuilde putten.
Een technische universiteit in Peru was op zoek naar een originele manier om studenten te trekken en schakelde een reclamebedrijf in om een campagne te bedenken. Met het drinkwater billboard als resultaat. Het mobiele reclamebord produceert bijna 100 liter drinkwater per dag. Mensen kunnen gratis water tappen onderaan de poot van het billboard. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe het werkt.
A LITER OF LIGHT
In sloppenwijken is het heel erg donker in de huizen en smalle steegjes, ook overdag. De bewoners brengen daarom noodgedwongen hun dagen buiten door. Geld voor elektriciteit of een doos kaarsen, hebben de meeste mensen niet. De waterlamp van de Braziliaanse monteur Alfredo Moser is dan ook een uitkomst. Hij kwam in 2002 op het idee van de lamp tijdens een stroomstoring. ‘A liter of light‘, zoals de lamp wordt genoemd op de Filipijnen, is effectief, goedkoop en gaat ook nog eens heel lang mee.
De waterlamp bestaat uit een plastic fles gevuld met water en een beetje bleek om algvorming tegen te gaan. Deze fles wordt in een gat in het dak gehangen. Het bleekwater reflecteert en verspreidt het zonlicht van buiten en verlicht de donkere huizen. De waterlamp geeft ongeveer evenveel licht als een gloeilamp van 50/60 watt. De lamp is bijzonder populair en verlicht inmiddels tienduizenden woningen.
SAHARA FOREST PROJECT
Het Sahara Forest Project in Qatar produceert voedsel, zoetwater en energie in de woestijn met behulp van zonlicht en zeewater. En dat alles op een zo duurzaam mogelijke manier. De initiatiefnemer van het project, een Noors bedrijf, wil laten zien dat je met een creatieve aanpak van een probleem heel ver kunt komen. Een kwestie van verschillende technologieën slim combineren.
De grote woestijnmoestijn kwam aan bod in de Tegenlicht-aflevering ‘Overvloed’. In deze reportage zie je wanden van karton waar zeewater overheen vloeit dat in gefilterde staat velden en kassen vol bloeiende gewassen bewatert. Midden in de kurkdroge woestijn. Het kassencomplex bij Quatar is een pilot, maar als het aan de ontwikkelaar ligt blijft het daar niet bij. Lees hier in tien zinnen wat het Sahara Forest Project precies inhoudt. De Tegenlicht-reportage vind je hier (vanaf 17:16 min).
GLOBAL VILLAGE CONSTRUCTION SET
Je eigen tractor bouwen voor een fractie van de prijs van een gewone tractor. Het kan dankzij 'Open Source Ecology', een online open source technisch platform gecreëerd door een netwerk van boeren, werktuigbouwkundigen en supporters. Samen werken deze mensen aan de Global Village Construction Set, een set van 50 landbouwmachines waarmee een klein dorp totaal zelfvoorzienend kan functioneren.
Op dit moment zijn de blauwdrukken van twintig machines uitgewerkt, van vier stuks zijn hier de bouwinstructies te vinden. De oprichter en bedenker van het platform is de Pools/Amerikaanse Marcin Jakubowski. De prototypes van de machines worden gebouwd en getest op een boerderij in de Verenigde Staten.
OCEAN CLEAN UP
Deze uitvinding ken je misschien wel. Het project was een tijdje geleden uitgebreid in het nieuws. Boyan Slat (19), tweedejaars student lucht- en ruimtevaarttechniek bij de Technische Universiteit in Delft bedacht een ingenieus vaartuig dat grote hoeveelheden plastic afval uit de oceanen en zeeën kan vissen.
Ooit gehoord van de term plastic soep? Een enorm probleem dat heel moeilijk op te lossen is. Daarom is het ook zo fantastisch dat deze jonge wetenschapper zijn energie heeft gestoken in een project als dit. En wat het nog mooier maakt; Slat kan aan de slag met het uitwerken van zijn concept, dankzij crowdfunding. Het streefbedrag was 80.000 dollar, maar Boyans project was zo populair bij investeerders dat het uiteindelijk bedrag op bijna 90.000 dollar uitkwam.