Achtergrond

Vijf Afrikaanse acties voor de Hoorn van Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Kenyans4Kenya
Binnen één dag na de lancering van Kenyans4Kenya wist het initiatief om de slachtoffers van de droogte in het noorden van Kenia te helpen al meteen 10 miljoen Keniaanse shilling op te halen, dat is ongeveer 70.000 euro. Kenianen doneerden massaal via hun mobiele telefoon of stopten geld in collectebussen bij supermarkten. Het initiatief van de Kenyan Commercial Bank en Safaricom mikte erop om in vier weken tijd 500 miljoen Keniaanse shilling (3,5 miljoen euro) op te halen. Dat doel is inmiddels ruimschoots gehaald. De teller staat momenteel op ruim 670 miljoen shilling. Het ingezamelde geld wordt beheerd door het Keniaanse Rode Kruis.

Afrika hongersnood actie diasporaZuid-Afrikaanse televisie-actie
Met dank aan gulle gevers uit Zuid-Afrika zijn er de afgelopen weken talloze artsen en medische hulpmiddelen in de Somalische hoofdstad Mogadishu ingevlogen bestemd voor het Banadir-ziekenhuis. Ook zijn er met steun uit Zuid-Afrika verscheidene voedseluitdeelpunten in Somalië opgezet. Het geld hiervoor is ingezameld door de Zuid-Afrikaanse hulporganisatie Gift of the Givers die onder andere dankzij een grote televisieactie op de Zuid-Afrikaanse televisie bijna 3 miljoen dollar wist op te halen.

Ghanese scholier pakt door
Andrew Andasi, een 11-jarige Ghanese scholier, was zo ontroerd door de beelden van hongerige kinderen in de Hoorn van Afrika dat hij besloot om zelf een inzamelingsactie op poten te zetten. De jongen begon klein doorzelf de deuren af te gaan, maar na een gesprek met VN-voedselorganisatie WFP had hij al gauw een speciaal bankrekeningnummer voor de slachtoffers opgezet. Andasi’s initiatief kreeg veel landelijke publiciteit en inmiddels heeft hij met zijn Save Somali Children from Hunger campaign al bijna 7000 dollar aan toegezegde giften binnen van Ghanese particulieren en bedrijven.

FeedKE
Een andere succesvolle eenmansactie is die van de Keniaanse twitteraar Ahmed Salim. Met de hashtag #feedke wist hij duizenden landgenoten te bewegen om geld te storten op de rekening van het Keniaanse Rode Kruis.

Diaspora
Geëmigreerde Afrikanen dragen ook hun steentje bij om de problemen in hun thuislanden te stelpen. Jaarlijks sturen Ethiopiërs en Somaliërs in den vreemde in totaal zo’n 1 miljard dollar naar huis. Naar verluidt zou het aantal overboekingen door de crisis met zo’n 10 procent zijn toegenomen. Ook hebben veel Afrikanen in de diaspora eigen hulpprojecten opgezet. Zo runt de Nederlands-Somalische Fatumo Farah met haar stichting Hirda hulpprojecten in haar moederland. Een ander Nederlands-Somalisch initiatief is dat van filmmaker Ahmed Farah die met zijn organisatie Global Somali Response Somaliërs die op de vlucht zijn voor de honger en burgeroorlog helpt en hun verhaal onder de aandacht brengt.

Africans Act 4 Africa
Logo Africans Act 4 AfricaWaar er vanuit de Afrikaanse maatschappij dus wel initiatieven op gang komen om de slachtoffers van de droogte te helpen blijft het op regeringsniveau akelig stil. Althans dat vindt hulporganisatie Oxfam International. Oxfam vindt het teleurstellend dat op de bijeenkomst die onlangs door de Afrikaanse Unie over de situatie in de Hoorn van Afrika werd belegd, alleen de regeringsleiders van Ethiopië, Equatoriaal-Guinea, Djibouti en Somalië vertegenwoordigd waren. In totaal werd door deze en andere Afrikaanse landen zo’n 46 miljoen dollar toegezegd voor de getroffen delen van Somalië. Kenia en Ethiopië. Om Afrikaanse regeringleiders aan te sporen om minimaal 50 miljoen dollar beschikbaar te stellen heeft Oxfam het initiatief Africans Act 4 Africa opgezet waarbij onder andere Afrikaanse artiesten hun regeringen en particulieren oproepen om geld beschikbaar te stellen.
Imtiaz Sooliman, directeur van de Zuid-Afrikaanse hulporganisatie Gift of the Givers is minder kritisch over de bijdrage van de Afrikaanse regeringen. Hij wijst erop dat ook landen als Lesotho en Zuid-Soedan, die zelf eveneens met een groot armoedeprobleem kampen, geld hebben toegezegd. “Deze beloftes zijn een historisch keerpunt voor wat betreft continentale cohesie en de wil om Afrikaanse oplossingen te vinden voor Afrikaanse problemen”, zei hij tegen de Britse krant The Independent.

 

 

Foto’s: Actie van de Afrikaanse diaspora in New York voor de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika (cc).

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons