Vietnamese vrouwen op zoek naar buitenlanders

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Vietnam7
Een traditionele Vietnamese bruiloft
Foto: CC

"Ik was erg zenuwachtig", herinnert de 26-jarige Le Thi Ngoc Quyen zich. Zes jaar geleden werd zij uit 70 jonge vrouwen gekozen door haar huidige Taiwanese man. De ontmoetingen worden geregeld door datingbureaus die vaak complete 'Vietnamese huwelijkspaketten' aanbieden. De mannen betalen bijna 4000 euro om hun toekomstige bruid te mogen uitkiezen. In groepen van vijf laten de meisjes zich van hun beste kant laten zien door te poseren voor een kleine groep buitenlandse mannen, vooral uit Taiwan en Zuid-Korea. "Hij koos voor mij en ik stemde meteen in om met hem te trouwen", vertelt Le Thi Ngoc Quyen aan de Washington Times.

Uitweg
Zoals veel vrouwen op het kleine eiland Tan Loc in het zuiden van Vietnam kwam ook Le Thi Ngoc Quyen tot de conclusie dat trouwen met een buitenlandse man de beste manier was om uit de armoede te vluchten. Materialistisch gemak en een manier om haar ouders een goede oude dag te bezorgen, iets wat veel Vietnamezen als hun belangrijkste taak zien, zijn haar grootste drijfveren. In de afgelopen jaren zijn ruim 100.000 Taiwanese en 28.000 Zuid-Koreaanse mannen met Vietnamese vrouwen getrouwd.

Vietnam16
Dankzij buitenlandse schoonzonen kunnen
veel inwoners van Tan Loc hun hutten van
stro vervangen door stenen huizen. Foto: CC

Schoonfamilie
Met het geld van hun buitenlandse schoonzonen hebben veel inwoners van Tan Loc hun huizen van stro vervangen door stenen huizen met televisies en karaoke-machines. Naast het geld dat de mannen aan het datingbureau moeten afstaan, geven ze 200 euro aan de familie van de aanstaande bruid. In de jaren die daar op volgen, geven de mannen soms duizenden euro's aan de familie van de bruid, afhankelijk van wat hij zich kan veroorloven. "Zeker 20 procent van de families op het eiland zijn uit de armoede gekomen", zegt Phan An, een professor die onderzoek heeft gedaan in Tan Loc. "Er is een aanzienlijke economische groei door de buitenlandse huwelijken."

Onwaardig
Vrouwenrechtenorganisaties hebben kritiek op het koppelen van Vietnamese van vrouwen aan buitenlandse mannen. "Ze stoppen honderden vrouwen tegelijk in een hotel en zetten ze op een rijtje voor de mannen', zegt Nhuyen Thi Ngoc Hanh, vice-voorzitter van de vrouwenbond. "Het is erg onrespectvol en onwaardig." Daarnaast vrezen organisaties dat de bemiddeling eigenlijk een rookgordijn is om vrouwen in de prostitutie te krijgen. De helft van de bruiden uit de bemiddelde huwelijken zijn jonger dan 21, terwijl de helft van de mannen tussen de 40 en 60 jaar oud zijn.

Uittocht
Kritiek komt ook uit een heel andere hoek. Nguyen Hoang Mong, een 19-jarige jongen uit Tan Loc klaagt over de uittocht van vrouwen. Van de 33.000 eilandbewoners van Tan Loc, zijn 1.500 vrouwen getrouwd met buitenlandse mannen. "Als alle meisjes vertrekken, blijft er niemand voor ons over. Het huwelijk zou niet over geld moeten gaan, maar over liefde."

Illegaliteit
Hoewel de Vietnamese overheid de commerciële datingbureaus verboden heeft, gaan de praktijken in de illegaliteit gewoon door, gestimuleerd door de bemiddelaars en de buitenlandse mannen die op zoek blijven naar Vietnamese vrouwen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons