Vieren Eritrese vluchtelingen vakantie in Eritrea?

Asielcharlatans, fraudeurs en gelukzoekers zo worden de Eritreeërs genoemd die op vakantie gaan naar Eritrea. Dinsdag werd bekend dat Leefbaar Rotterdam de administratie van reisbureau Red Sea Travel in handen wil krijgen om zo te controleren welke statushouders terug zijn geweest.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck vindt dat er te weinig gebeurt om statushouders die teruggaan op te sporen. Het is volgens hem geen vraag van óf maar van wie. Hij twijfelt er niet aan dat Eritrese statushouders op vakantie zijn geweest naar Eritrea. Door middel van onderzoek wil hij erachter komen welke asielzoekers en statushouders dat zijn geweest. Het Rotterdamse reisbureau Red Sea Travel organiseert reizen naar Eritrea voor voornamelijk Eritreeërs. Maar het reisbureau heeft al eerder aangegeven niet te weten of het Eritrese statushouders die het huidige regime zijn ontvlucht betreft. Van Elck wil nu de administratielijst van het reisbureau gebruiken om te controleren of er Eritrese statushouders uit Rotterdam naar Eritrea zijn geweest.

Het is niet het eerste voorstel van Leefbaar Rotterdam. Eerder riep Van Elck al dat er huiscontroles gedaan moeten worden bij Eritrese statushouders en dat er ook gecontroleerd moet worden of ze geld uitgeven in het buitenland. Hij is niet de enige die zich zorgen maakt. In maart stelde VVD-Kamerlid Azmani kamervragen over Eritreeërs die terug naar Eritrea gaan voor vakantie. Uit de antwoorden blijkt dat de IND vanaf 2015 tot begin dit jaar onderzoek deed naar statushouders die terugreizen naar het land van herkomst. Het onderzoek heeft geleid tot een aantal intrekkingen, maar geen van de statushouders kwam uit Eritrea.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Dijkhoff schrijft aan de Kamer:
Er bevonden zich geen Eritreeërs onder de circa 100 onderzochte vergunninghouders. Aanvullend op deze reguliere controle zijn vorig jaar ook tijdelijk extra controles uitgevoerd op vluchten waarvan het vermoeden bestond dat er Eritreeërs met een asielvergunning aan boord zaten. Bij deze controles zijn evenmin terugreizende Eritreeërs aangetroffen. De komende tijd zal opnieuw intensiever worden gecontroleerd of er sprake is van terugreizende Eritreeërs.  

Maar wie zijn dan die Eritreeërs die vakantie vieren aan de Rode Zee? Het is heel goed mogelijk dat de Eritreeërs die op vakantie gaan niet vluchtelingen maar migranten zijn die al jaren geleden naar Nederland zijn gekomen. Verder zou het ook om Eritreeërs kunnen gaan die het vorige regime zijn ontvlucht en dus het huidige regime niet per se vrezen. Daarnaast zijn er al eerder vraagtekens gezet bij de asielprocedure rondom Eritrese vluchtelingen. Zo onthulde OneWorld al eerder dat er tolken zijn die banden hebben met het regime. Zouden loyalisten van het regime hierdoor niet ook als vluchteling erkend kunnen worden?

Dat er Eritreeërs naar Eritrea op vakantie gaan weten we, maar om wat voor individuen het gaat is onduidelijk. Een ding is zeker, ondanks de reguliere en extra controles van het IND en de Koninklijke Marechaussee is er tot nu toe geen enkel bewijs gevonden dat er ook maar één Eritrese statushouder is teruggereisd.

Foto: Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons