Kerkklokken die de noodklok voor het klimaat luiden, kerstkoortjes die LED-kerstverlichting promoten, een parade van elektrische auto’s, een kerstboom die aangedreven wordt op fietspower en een tentoonstelling over groene toepassingen voor wereldsteden: wie op dit moment door het centrum van de Deense hoofdstad loopt, stuit op het ene na het andere groene initiatief. Niet zo vreemd, want de stad is in de greep van de klimaattop, maar is Kopenhagen in het dagelijks leven ook zo groen? We vroegen het de Kopenhagenaren zelf.
De Economist Intelligence Unit is het met de meerderheid van de Denen uit ons
filmpje eens. Uit hun vergelijking van dertig Europese steden rolde ‘Hopenhagen’ als beste uit de bus. De steden werden beoordeeld op acht categorieën: CO2-emissies, energie, gebouwen, transport, water, luchtkwaliteit, afval en ruimtelijke ordening, en milieubeleid. Op geen van deze terreinen scoorde Kopenhagen het best, maar omdat de stad op alle punten goed haar best doet, eindigde de thuisbasis van de kleine zeemeermin als hoogste.
Bangladesh profiteert van CO2-neutrale top De Deense overheid heeft toegezegd dat de klimaatconferentie die tot en met 18 december in Kopenhagen wordt gehouden, CO2-neutraal is. Om de uitstoot van al die duizenden delegatieleden, ngo-medewerkers en journalisten die met het vliegtuig naar de top komen te compenseren, stopt de Deense regering 1 miljoen dollar in een project dat bakstenenovens in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh vervangt door energiezuinige. Dit project moet de luchtvervuiling in Dhaka terugdringen. De Denen zeggen dat ze hiermee jaarlijks 50.000 ton CO2 per jaar verminderen, genoeg om de uitstoot van de top te compenseren. |