VIDEO: Angry Mermaid voor Monsanto

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Een mooie gelegenheid om een groen sausje te geven aan genetisch gemanipuleerde soja”, oordeelde het juryrapport over Monsanto’s contacten met de rondetafel voor verantwoorde soja. De omstreden zaden- en pesticidenproducent zou dit orgaan, waarin het Wereldnatuurfonds en nog wat andere ngo’s zitting hebben, onder andere door het strooien met luxe hotelovernachtingen en andere cadeautjes volledig in zijn zak hebben. “De rondetafel helpt Monsanto bij het produceren van genetisch gemanipuleerde soja waarvoor belangrijke bossen gekapt worden.”logo_KLIMAATtop_OW[1]

 

Een nep-vertegenwoordiger van Monsanto kreeg de prijs, een versie van het beroemde beeldje uit de haven van Kopenhagen met groen haar, dinsdag tijdens een alternatieve awardceremonie in het Klimaforum09, de tegenhanger van de klimaattop in Kopenhagen, uitgereikt door schrijfster en activiste Naomi Klein.

 

 

In haar toespraak na afloop van de prijsuitreiking noemde Klein de voortgang van de onderhandelingen tijdens de VN-klimaattop beschamend voor de rijke landen. Volgens Klein, die in haar boek ‘No Logo’, multinationals op de korrel neemt, gaat het in het Bella Center te veel over onderwerpen als adaptatie in Bangladesh terwijl het probleem van klimaatverandering volgens haar bij de wortel aangepakt zou moeten worden door het extra belasten van bedrijven die megawinsten maken door C02-uitstoot.

 

De sterke lobby van de fossiele brandstofproducenten bemoeilijkt volgens haar het afsluiten van een krachtig klimaatakkoord. “Obama kan geen goed aanbod voor CO2-reductie op tafel leggen omdat het Amerikaanse congres is omgekocht door de olie- en kolenproducenten”, zei Klein.

 

Shell tweede

NaomiKlein
Naomi Klein reikt de Angry
Mermaid Awards uit

De Angry Mermaid-ceremonie is een initiatief van Friends of the Earth International (FOEI). Voor de prijs werden behalve Monsanto nog zeven andere bedrijven en lobbynetwerken genomineerd waaronder Shell, luchtvaartmaatschappijen alliantie IATA, de American Coalition for Clean Coal Electricity en Sasol, de grootste Afrikaanse olieproducent en mijnbouwer. Het publiek koos via een online stemming uit het rijtje van acht genomineerden met 37 procent van de stemmen voor Monsanto. Een niet geheel verrassende winnaar omdat Monsanto al langer in een niet al te best blaadje staat bij de andersglobalistenbeweging.  FOEI-voorzitter Nnimmo Bassey kon zich vinden in de keuze voor Monsanto, maar had zelf liever gezien dat Shell niet als tweede maar als eerste was geëindigd.
 

De Angry Mermaid is niet de enige alternatieve award die deze week wordt uitgereikt. In het Bella Center, de locatie van de VN-top, worden dagelijks de ‘Fossils’ uitgereikt aan spelers die te traag zijn met het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Volgens Naomi Klein is het typerend voor de macht van het bedrijfsleven dat deze prijs tot nu toe alleen nog maar aan landen is gegeven en niet aan vervuilende bedrijven.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons