Achtergrond

Verzet tegen olie- en gaswinning in Bolivia

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Dat de regering van de inheemse president Evo Morales  zegt de inheemse bevolking van Zuidoost-Bolivia te beschermen, is niet voldoende volgens een vertegenwoordiger. “Dat zijn alleen woorden”, zegt hij. “Net als zijn betoog over de bescherming van Moeder Aarde.”
 
Op 20 mei kondigden inheemse leiders een pauze aan in de blokkade van een internationale snelweg die Yacuiba met Argentinië verbindt. Ze stemden in met een dialoog met het ministerie van Energie, maar tot nu toe werd geen overeenstemming bereikt.

Dialoog
De sporadische blokkades en botsingen met de politie begonnen op 14 mei. Zo’n 200 mensen uit 47 gemeenschappen deden er aan mee. Omdat eerdere onderhandelingen op plaatselijk niveau mislukten, zochten de leiders van de inheemse groepen uit het departement Tarija in de provincie Gran Chaco de directe dialoog met president Morales.

In Tarija is 80 procent van de totale gasvoorraad van Bolivia te vinden. Het grootste deel van dit gas wordt geëxporteerd naar Brazilië en Argentinië.  
De Guaraní en Tapieté-gemeenschappen zetten vragentekens bij de verstrekking van vergunningen voor seismisch onderzoek in hun gebied. Volgens woordvoerder Mendoza gaan overheidsfunctionarissen rechtstreeks naar de gemeenschappen en vermijden ze contact met de Raad van Kapiteins, waardoor tweespalt ontstaat binnen de inheemse gemeenschappen.  

In maart bezochten functionarissen van de ministeries van Energie en Milieu de gemeenschap Tucainti in een poging de 166 bewoners ervan te overtuigen het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras toestemming te geven voor exploratie. Een van de bewoners belde de Raad van Kapiteins, die de toestemming tegenhield en eiste dat de functionarissen de wet zouden naleven. Volgens de wet is de Raad het officiële orgaan waar toestemming gevraagd moet worden.

Voedsel
De regering-Morales heeft van het vinden van nieuwe gasvelden een nationale prioriteit gemaakt. Zijn plannen stuiten echter op weerstand van de inheemse gemeenschappen, die zich zorgen maken over het gebruik van dynamiet dat zo’n vijftien meter onder de grond tot ontploffing wordt gebracht. De explosies zouden de koers van het grondwater veranderen in een gebied waar de temperatuur overdag boven de 30 graden ligt en andere waterbronnen schaars zijn.
 
Het seismisch onderzoek verschrikt ook condors, wilde zwijnen, jaguars en andere wilde dieren, waaronder soorten die voor de inheemse bevolking als voedsel dienen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons