Verzekeraars beleggen niet duurzaam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat doet de verzekeraar met jouw geld? Vanaf vandaag kan je het checken bij de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Verzekeraars proberen het geld dat ze binnenkrijgen van klanten – premies – te vergroten door middel van beleggingen. Ze kunnen kiezen tussen verschillende type investeringen: van duurzame energie tot wapenfabrikant en van oliecorporatie tot kleine startup. Een samenwerkingsverband van ngo’s zocht in samenwerking met een onderzoeksbureau uit welke keuzes Nederlandse levensverzekeraars maken.

Grote speler
In het onderzoeksrapport, waarop de eerlijke verzekeringswijzer is gebaseerd, wordt uitgelegd waarom verzekeraars een belangrijke speler zijn in de financiële sector: “De door verzekeringnemers betaalde premies worden door verzekeraars geïnvesteerd. Verzekeraars spelen daardoor een belangrijke rol op de geld- en kapitaalmarkt: ze zorgen ervoor dat het kapitaal van onder meer particulieren en instellingen, zoals pensioenfondsen, terecht komt bij (andere) particulieren, bedrijven en overheden die geld nodig hebben om hun activiteiten te financieren.”

Beleggingsboefjes
Grootste boefjes zijn volgens de website Generali Verzekeringsgroep en Allianz, die de meeste boze smileys in de wacht slepen. Maar er zijn ook positieve uitschieters. “De hoogste scores worden door meerdere verzekeraars gehaald op het thema arbeidsrechten”, reageert projectleider Bolten. “Voor de overige thema’s zijn de scores  over de hele linie laag tot zeer laag te noemen. Gelukkig zijn er ook een paar uitschieters naar boven, zoals de 9 voor het beleid van ASR op het gebied van wapens, en de 9 van ING voor haar beleid op arbeidsrechten. Die kant moet het op.’

Initiatiefnemers
De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief  van  Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, IKV Pax Christi, Milieudefensie en Oxfam Novib. Het onderzoek is uitgevoerd door het onderzoeksbureau Profundo.

Check: eerlijkeverzekeringswijzer.nl en het onderzoeksrapport van Profundo.

Vanavond besteedt televisieprogramma Radar ook aandacht aan de Eerlijke Verzekeringswijzer.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons