“Ah! Gasten, welkom!” Tatjana Timofejeva rent het erf op om het hek te openen. “Willen jullie de kofferbak inladen of komen jullie alleen maar kijken?” Bijzonder, want wie ongevraagd bij een Russische boer aanklopt wordt meestal weggejaagd. “Jullie hebben me zeker via internet gevonden”, zegt Timofejeva wanneer ze de kippen, konijnen, ganzen en koeien laat zien. “Sinds ik iedere dag een update geef over onze voorraad, komen er steeds meer mensen langs.”
Timofejeva verkoopt haar verse waar via de site www.lavkalavka.ru, een soort marktplaats.nl voor boeren en stedelijke consumenten. De marges zijn klein en het is moeilijk concurreren tegen de grote agrarische bedrijven en goedkope buitenlandse import. Toch is er in Moskou een markt voor de eireren, verse melk, kwark, room en het vlees van Timofejeva. Via virtuele marktplaatsen verkopen allerlei particuliere boeren en professionele organisaties hun producten voor flinke prijzen aan restaurants, particulieren en een select gezelschap liefhebbers.
Drie jaar geleden was haar man als beveiliger in een hotel en werkte Timofejeva part-time bij een bank. “De stad is zo slecht voor de kinderen”, legt ze uit. “We hadden een beetje spaargeld en hebben deze boerderij gekocht. Als er geen files zijn is het maar twee uur rijden naar Moskou.”
De oudere generatie Moskovieten kweekt hun eigen groente op de datsja, maar ook de jongeren worden zich langzaam bewust van “slow food”. Alles is te koop, van de graskaas van Timofejeva tot de spartelende forellen van een kweker in een dorpje verderop. “Soms zijn gasten verbaasd dat er in de winter geen frambozen groeien”, legt de boerin uit. “Maar wanneer ze eenmaal verse melk proeven willen ze nooit meer anders.”