Verrijkte noedelsoep redt kinderlevens

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De in Jakarta gebaseerde voedingsmiddelenproducent Indofood schakelde in 1999 over op het gebruik van bloem die verrijkt is met vitaminen en mineralen. In 2002 maakt de Indonesische overheid het gebruik van verrijkte bloem verplicht voor alle voedingsmiddelen. De Filipijnen volgden als enige Aziatische land het Indonesische voorbeeld en stemden een jaar later een gelijkaardige wet. 
 
Instant noodles"We zijn van bloem veranderd nadat we ons realiseerden dat Indonesië een probleem had met micronutriënten", zegt Budianto Wijaya, de nummer twee van Indofood, die in Maleisië een door het VN-kinderfonds Unicef georganiseerde conferentie over verrijkte bloem bijwoont.  Wijaya benadrukt de rol van de overheid, die ervoor heeft gezorgd dat de hele voedingssector in Indonesië is overgeschakeld: "Alle bedrijven moeten ermee instemmen alleen nog maar verrijkte bloem te leveren."
 
Voorbeeld volgen
Unicef organiseerde de conferentie in Maleisië om de andere regeringen in de regio ertoe aan te sporen het voorbeeld van Indonesië en de Filipijnen te volgen. "Wanneer verrijkte bloem niet verplicht wordt gemaakt, blijft het een ingrediënt voor een luxeproduct dat alleen de rijken zich kunnen veroorloven", zegt Kul Gautam van Unicef. In Oost-Azië en in de landen rond de Stille Oceaan zijn 22 miljoen kinderen slecht gevoed omdat ze niet genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen, aldus Unicef. In China lijdt 17 procent van de kinderen jonger dan vijf aan bloedarmoede door een tekort aan ijzer. Zelfs in een relatief rijk land als Maleisië lijdt 38 procent van de zwangere vrouwen aan bloedarmoede. Gautum vervolgt: "Vitaminen- en mineralentekorten dragen elk jaar bij tot de dood van een miljoen kinderen jonger dan vijf en 50.000 zwangere vrouwen".
 
Beef noodles Zwangerschap

Volgens het Amerikaanse Flour Fortification Initiative (FFI), een gemengd initiatief van de VS-overheid en de privésector, legt een tekort aan vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap een hypotheek op het IQ van de toekomstige generaties."Het verrijken van bloem is een uitstekend middel om daar iets aan te doen, omdat de wereldbevolking elk jaar 400 miljoen ton tarwe eet", zegt het FFI. Momenteel wordt tarwebloem verrijkt in een kwart van alle landen. Tegen 2008 wil het FFI ervoor zorgen dat 70 procent van de industrieel geproduceerde bloem wordt verrijkt met ijzer en foliezuur. Om daar te geraken moeten 14 landen een extra inspanning doen, zegt de organisatie op haar website. Daarbij gaat het om landen als China, India, Rusland, Maleisië, Thailand en Vietnam.

 

 Voorheen veevoer

"Er is een wereldwijde beweging om van de verrijking van bloem een standaardprocedure te maken", zegt Glen Maberly, professor aan de universiteit van Emory in Atlanta en coördinator van FFI, "Tot voor kort was het de gewoonte om voor witte bloem de vitaminen en mineralen uit de tarwe te halen. Die bestanddelen werden verder verwerkt tot veevoeder, terwijl de mensen het deel kregen waar geen vitaminen of mineralen meer inzitten."
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons