Vernieuwde website steunt wereldwijde online samenwerking om mensenrechten te bevorderen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Human rights impact assessment
Het Resource Centre (www.humanrightsimpact.org) brengt vanuit de hele wereld personen samen, die geïnteresseerd zijn om mensenrechten te bevorderen via impact assessment methoden. Deze methoden helpen om normen voor mensenrechten te vertalen in praktische en werkbare doelen, en dragen daarmee direct bij aan de realisatie van mensenrechten.

Impact assessment van gezondheidsrechten voor vrouwen
De eerste groep professionals die het Resource Centre gebruikt voor hun werk is momenteel bijeen in Kaapstad, Zuid-Afrika. Aim for human rights houdt daar van 19 tot 27 mei een training over gezondheidsrechten voor vrouwen. De 13 deelnemers aan de training komen uit heel verschillende landen, waaronder Kyrgyzstan, Nepal, Mexico, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Ze bestrijden zaken als geweld tegen vrouwen, meisjesbesnijdenis en hoge moedersterfte. Om de effectiviteit van hun lobby activiteiten te verhogen, analyseren ze de situatie via impact assessment van mensenrechten, met een methode die HeRWAI heet. De analyse helpt om verband te leggen tussen wat er daadwerkelijk terecht komt van vrouwenrechten en wat de mensenrechtenverplichtingen zijn van een land. De training in Kaapstad biedt hen de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en om te leren hoe zij anderen kunnen trainen in het toepassen van HeRWAI.

Wereldwijde online samenwerking
Het Human Rights Impact Resource Centre, ontwikkeld door Aim for human rights, geeft de ruimte aan initiatieven als de training over gezondheidsrechten voor vrouwen. Het maakt via 'webbased' technologieën continue samenwerking mogelijk tussen de verschillende deelnemers van de training, ongeacht de afstand. De deelnemers reageerden dan ook enthousiast toen de Human Rights Impact Resource Centre werd gepresenteerd.

"Ik wil een HeRWAI trainer worden, omdat ik weet dat het werkt, I geloof in de methode. Via de nieuwe 'work space' op het Resource Centre kan ik ideeën, kennis en ervaringen uitwisselen met andere HeRWAI trainers vanuit de hele wereld." – Deelneemster training

Kenniscentrum
Het Human Rights Impact Resource Centre is ontwikkeld om te dienen als kenniscentrum over impact assessment om zo internationaal geaccepteerde mensenrechtennormen te bevorderen. De website bepleit de noodzaak van het meten van de impact op mensenrechten van beleid van regeringen en bedrijven, evenals programma's van ontwikkelingssamenwerking. Het onderwerp ondervindt een groeiende belangstelling van beleidsmakers, internationale NGO's, lokale organisaties en academici.

Work spaces over verschillende mensenrechtenthema's
Naast HeRWAI voor gezondheidsrechten van vrouwen, komen ook andere thema's aan bod. Bijvoorbeeld het Human Rights and Business Centre, waar organisaties, bedrijven en anderen de online features kunnen gebruiken voor het onderhouden van permanent contact en uitwisseling, naast samenwerking op diverse onderwerpen vanuit verschillende locaties.

Bezoek het Resource Centre op www.humanrightsimpact.org

Meer informatie
Neem contact op met het Resource Centre team via
info@humanrightsimpact.org of 030 233 40 27

Het Resource Centre is een initiatief vanAim for human rights: www.aimforhumanrights.nl

www.humanrightsimpact.org

www.aimforhumanrights.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons