Vermomde Poetin ontvlucht Rusland

Dagelijks stond hij op het Rode Plein met een Poetinmasker om te demonstreren tegen de inperking van de vrijheid van meningsuiting. Nu is Roman Roslovtsev uit Rusland gevlucht.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Rusland staat niet bekend om haar vrijheid van meningsuiting of het respect voor democratische waarden. Maar recent is het recht op vrije meningsuiting en dan vooral op demonstreren nog verder ingeperkt. Bij wet is nu vastgelegd dat elke vorm van demonstreren verboden is, iedere onaangekondigde samenscholing van personen zonder vergunning kan aangemerkt worden als een demonstratie.

De wet lijkt demonstreren in je eentje niet te verbieden, maar als je ergens demonstreert belt de Russische politie gewoon de mensen van Poetins jongerenorganisatie om er een ‘echte’ demonstratie van te maken en arresteren ze je alsnog wegens overtreding van het demonstratieverbod. Vervolgens kun je na drie overtredingen veroordeeld worden tot vijf jaar cel.

Ik ben niet bang voor artikel 212.1

Roman Roslovtsev vond dit veel te ver gaan en wilde laten zien dat Rusland een dictatuur is. Met een Poetinmasker op en een bord om zijn nek met daarop: “Ik ben niet bang voor artikel 212.1” (het wetsartikel wat demonstreren in Rusland nu helemaal onmogelijk maakt), protesteerde hij op het Rode Plein voor de vrijheid. Niet zonder gevolgen: hij werd al twee keer opgepakt.

Gisteren is hij gevlucht naar Oekraïne en heeft daar asiel aangevraagd. Poetin is een lastpak kwijt en de democratie in Rusland heeft weer een kritische stem verloren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons