Waar gaan de verkiezingen over?
De kiezers gaan hun stem uitbrengen voor een Eerste Kamer, Tweede Kamer en regionale parlementen. Hieruit wordt een president gekozen die de regering samenstelt. Generaal Than Shwe ruimt waarschijnlijk het veld. De invloed van de huidige militaire bewindvoerders zal ook in de nieuwe regering nog zeer groot zijn, maar de macht is niet langer in handen van één leider.
Protesterende monniken in 2007 Foto (cc) Racoles |
Wie doen mee?
Van de kiescommissie mogen 32 partijen meedoen aan de verkiezingen, sommige hiervan zijn gelinkt aan etnische minderheden. De grootste en machtigste is de USDP, de partij die wordt gesteund door het regime. De op een na grootste partij is de NUP. Het Nationaal Verbond voor de Democratie, de NLD, dat bij de laatste verkiezingen in 1990 onder leiding van Aung San Suu Kyi een daverende overwinning behaalde zal de verkiezingen boycotten. De vorige keer werd de partij weggehouden van de macht en Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, zit vast. 2000 andere politieke dissidenten zitten eveneens vast.
Valt er wat te kiezen of is het een schijnvertoning?
Dat het geen open en vrije verkiezingen worden is zeker. Zo liet de kiescommissie onlangs al weten dat buitenlandse media en verkiezingswaarnemers niet welkom zijn. In de grondwet is bovendien vastgelegd dat een kwart van de zetels gereserveerd is voor militairen. Hoewel de militairen de touwtjes in handen zullen houden, zullen er wel voor het eerst in vijftig jaar oppositieleden in de kamerbankjes komen. Daarom wil Lydia Stilma, directeur van het Burma Centrum Nederland, de verkiezingen op voorhand niet veroordelen. “Wil er een democratische verandering teweeggebracht worden in Birma, dan heeft het deel van de oppositie dat wel vrij is en wel meedoet aan de verkiezingen, alle steun nodig”, schrijft zij op de site van het BCN.
Wat betekenen de verkiezingen voor de etnische spanningen?
In de grensgebieden met Thailand woedt sinds vele jaren een burgeroorlog: de lokale minderheden (voornamelijk Mon en Karen) voeren er een guerrillaoorlog met het Birmese leger. In deze gebieden kan niet gestemd worden. Dit besluit van de junta zou de spanningen kunnen verergeren. Tegelijkertijd bieden de verkiezingen ook ruimte om etnische kwesties op de agenda te krijgen. In de overige districten doen etnische politieke oppositiepartijen namelijk wel mee.Zij zouden op lokaal en regionale niveau meer zeggenschap kunnen krijgen.
Leven de verkiezingen bij de Birmese bevolking?
Het animo voor de campagne onder de Birmese bevolking lijkt volgens de blogger van de NOS in Birma niet heel groot, alle toespraken voor de verkiezingscampagnes worden immers gecensureerd. Daarnaast heeft de NLD de kiezers opgeroepen om de verkiezingen te boycotten. Staatsmedia hebben hierop laten weten dat stemmen een nationale plicht is.
Verkiezingsevenement Maak de verkiezingen van dichtbij mee in De Balie in Amsterdam met het laatste nieuws, analyses, debat en muziek. Een levendige talkshow met Bahram Sadeghi (bekend van De Wereld Draait Door) en gastsprekers Sonja Barend, oorlogsverslaggever Arnold Karskens, oud-ambassadeur Gerard Kramer en Birma-deskundigen Tom Kramer en Paul Cobbaert. Toegang is gratis, maar reserveren wel nodig. |
Foto boven: Protest voor de Birmese ambassade in Londen, (cc) Totaloutnow.