Verkiezing Trump goed voor donaties milieu- en burgerrechtenorganisaties

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Amerikaanse ngo’s hadden eigenlijk geen rekening gehouden met een overwinning van de Republikeinse kandidaat en hadden dan ook geen speciale fondsenwervingscampagnes voorbereid. Maar dat bleek helemaal niet nodig: in de dagen en weken na de verkiezingen stroomden de fondsen vanzelf binnen.

Pieken

Een eerste piek kwam meteen na de verkiezingen: de Sierra Club, een van de grote milieuorganisaties in de VS, zag zijn historisch record aan fondsenwerving verviervoudigen en kreeg er op enkele dagen vijftienduizend vaste donateurs bij. De ontwikkelingen die daarop volgeden, zoals de aanstelling van Scott Pruitt aan het hoofd van het milieuagentschap EPA, genereerden telkens nieuwe pieken in de fondsenwerving.

Friends of the Earth kreeg viermaal zoveel binnen als in dezelfde periode vorig jaar. Greenpeace spreekt van een verdubbeling van het aantal nieuwe donateurs. Ook het aantal vrijwilligers stijgt snel: toen begin deze week bekend raakte dat ExxonMobil-baas Rex Tillerson de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken zou worden, schreven zich duizend nieuwe vrijwilligers in op het onlineplatform van de organisatie.

Klimaatgroep 350.org spreekt van tienduizenden nieuwe leden in de weken na de verkiezingen en een flinke toename van de middelen. Earthjustice zag het aantal onlinedonoren zelfs met 711 procent stijgen in de maand na de verkiezingen.

9/11

De plotse stroom van donaties beperkt zich niet tot de milieubewegingen, maar geldt voor zowat alle organisaties die beloven de nieuwe Amerikaanse president weerwerk te bieden. De American Civil Liberties Union (ACLU), de bekendste Amerikaanse burgerrechtenorganisatie, tekende een record van 7,2 miljoen dollar op in de week na de verkiezing. De website van de organisatie crashte zelfs even nadat de campagne ‘See you in court’ (we zien je in de rechtbank) viraal was gegaan. Volgens directeur Anthony Romero ging het om de "grootste blijk van steun in het honderdjarig bestaan van de ACLU – groter dan de dagen na 9/11."

Ook de Planned Parenthood Federation of America kreeg in de week na de verkiezingen donaties van zo'n 200.000 mensen in de week na de verkiezingen – zo'n veertig keer meer dan normaal. Opvallend: meer dan 46.000 mensen deden hun bijdrage in naam van de nieuwe vicepresident Mike Pence, een hevige tegenstander van abortus.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons