Verkade stapt over op fairtrade chocolade

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Begin oktober zullen de eerste fairtrade Verkade-producten in de schappen van de supermarkten liggen. Vanaf 2009 zullen alle chocoladeproducten van het merk het onafhankelijke Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade mogen dragen. Uit consumentenonderzoek bleek trouwens dat de nieuwe chocoladerepen lekkerder worden gevonden dan die gemaakt zijn met de gewone cacao.

verkadeSuiker ook fairtrade
In het totaal gaat het bij Verkade om 1.500 ton cacao op jaarbasis. Dit is zo'n 20% van de totale huidige wereldmarkt aan verkochte Fairtrade cacao (7.300 ton). Daarnaast wordt ook alle suiker onder Fairtrade voorwaarden ingekocht. "Dit is een mijlpaal" aldus Coen de Ruiter, directeur van Stichting Max Havelaar. "Het is fantastisch dat een bedrijf als Koninklijke Verkade laat zien dat Fairtrade inkopen ook op grote schaal mogelijk is. Wij zien het als een grote aanwinst binnen het assortiment producten met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade."

Bedrijven overtuigen
Ook Oxfam Novib juicht deze ontwikkeling toe: "Hierdoor kunnen Afrikaanse cacaoboeren op een duurzame manier werken aan een bestaan zonder armoede. Oxfam Novib zet zich al jaren in om grote bedrijven te overtuigen van een duurzame cacao-inkoop." aldus Adrie Papma, directeur bedrijfsvoering van Oxfam Novib.

Het Max Havelaar Keurmerk wordt inmiddels in 21 landen gevoerd, vaak onder de internationale naam ´Fairtrade'. Naast chocolade het met Max Havelaar Keurmerk bestaat er een groot aantal productgroepen als thee, koffie, fruit, vruchtensappen, ijs, vanille, honing, wijn, suiker, bloemen en katoen. Deze producten zijn afkomstig van meer dan 600 boerenorganisaties en plantages in ontwikkelingslanden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons