Achtergrond

Vast water tegen droogte

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Groente en aardappelen uit de woestijn, en dat met een minimum aan toevoer van water. Dat toekomstbeeld lijkt werkelijkheid te worden dankzij de uitvinding van ‘vast water’ door de Mexicaanse onderzoeker Sergio Jesús Rico Velasco van het Instituto Politecnico Nacional in Mexico-stad.

Het is de wetenschapper gelukt een solide vorm van water te maken – niet door het te bevriezen – maar door watermoleculen te laten hechten aan kaliumgranulaat. Door deze menging ontstaat een soort gelatine die, in de buurt van wortels, het water afgeeft aan planten.

Uit proefvelden in India, Colombia en Mexico blijkt dat de vinding gezonde planten oplevert, en dat het enorm veel water bespaart. Waar in India een gewas normaal met 80 liter per week werd beregend, blijkt met het vaste water slechts 50 liter per drie maanden nodig. Gebruik in Colombiaanse bloemen leverde een besparing op van 75 procent water.

“De resultaten zijn buitengewoon’’, zegt Rico Velasco, ,,want de gelatine houdt de wortels verscheidene maanden vochtig. En als het water is verbruikt, neemt het kalium gewoon het nieuwe water op dat wordt beregend.’’ Eén kilo vast water staat voor een veeldvoud aan gewone liters vloeistof.

De vinding is hoopgevend voor land- en tuinbouw in woestijnachtige regio’s omdat er dankzij de binding aan kalium geen water wegspoelt, noch verdampt. Rico Velasco: ,,Het is perfect voor gebieden waar weinig regen valt en akkers die geen irrigatie hebben.’’

Alleen in eigen land had toepassing van de vinding al honderdduizenden hectares aan maïs en andere gewassen kunnen redden. Vooral het noorden van Mexico beleeft de droogste periode sinds decennia. Rico Velasco is genomineerd voor de Wereldwaterprijs 2012 van het Stockholm International Water Institute.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons