Een ijzige wind raast door de besneeuwde bergen. Orkestleden, allemaal gekleed in traditionele kleding, verzamelen zich op Chacaltaya, de berg waar het hoogste skiresort ter wereld ligt. Vrolijk beginnen zij met het spelen van hun muziek, ondertussen de kou negerend. “Lang leve Chacaltaya”, roepen zij in koor. Vrouwen, die behoren tot de Aymara, één van de twee grootste inheemse volkeren van Bolivia, dansen heen en weer in wijde gele rokken.
Berggeesten
De documentaire neemt je vanaf het begin mee in de belevingswereld van de Bolivianen. Voor hen is het eren van de berggeesten de normaalste zaak van de wereld. Want hoewel zij van klimaatverandering afweten, geloven zij ook dat de wereld bewoond wordt door geesten. Die aanwezig kunnen zijn in verschillende gedaantes zoals dieren en planten, maar ook stenen en wind. Dat de gletsjers smelten, betekent volgens hen dat de bergen ziek zijn.
Samuel in the clouds is vanaf 4 augustus te zien in de bioscoop.
Ook Samuel gelooft hierin. “Hij is de man van de berg”, vertelt Van Eecke. “Als alle gletsjers weggesmolten zullen zijn, dan is zijn hele wereld weggesmolten. Daarom houdt hij hoop, hoe absurd die ook is.”
De Belgische filmmaker en milieuactivist filmde drie jaar lang het leven van Samuel op de 5.400 meter hoge berg. In Samuel in the clouds laat hij aan de hand van indrukwekkende beelden twee werelden zien. Die van de wetenschappers, die in het Andes gebergte onderzoeken wat de gevolgen van de klimaatverandering zijn. En de wereld van de plaatselijke bevolking die probeert te begrijpen wat er gebeurt.
Realiteit
De familie van Samuel werkt al generaties lang als skilift-bediende. Op jonge leeftijd leert Samuel’s vader hem het vak. “Hij houdt van zijn beroep door de band die hij heeft met de bergen”, vertelt Van Eecke. “Hij beklimt elke dag de berg Chacaltaya, al dertig jaar lang. Dat is vier uur heen en vier uur terug. Zijn vrouw raadt het hem af omdat hij ouder wordt, maar hij kan het niet laten.”
Als alle gletsjers zijn weggesmolten, dan is Samuel's wereld weggesmolten
Samuel wordt verpletterd door de veranderende realiteit, merkt Van Eecke. Desondanks probeert hij zijn leven op dezelfde manier voort te zetten. “Ik denk dat wij, mensen, dat allemaal proberen te doen”, vindt hij. ”Wij weten dat het klimaat verandert en dat het ernstig is, maar wij reageren daar als samenleving niet adequaat op.”
Tijdperk
Wanneer alle gletsjers gesmolten zijn, zal dat grote gevolgen hebben voor de Bolivianen, vertelt Van Eecke. “Zolang het nog smelt, heeft de plaatselijke bevolking water. Als dat stopt, zal de waterreserve van miljoenen mensen verdwijnen.” Wetenschappers vermoeden dat zij afhankelijk zullen worden van neerslag. Zij verwachten dat er periodes zullen zijn met teveel neerslag, gevolgd door lange droogten.
Win vrijkaarten
OneWorld mag 3 x 2 vrijkaarten weggeven voor Samuel in the Clouds. Stuur vóór maandag 1 augustus 2016 een e-mail naar redactie@oneworld.nl o.v.v. Vrijkaarten Samuel in the Clouds.
Vermeld je naam, adres en postcode, en woonplaats. Bij onvolledige gegevens, kunnen we je niet meenemen in de loting.
Op maandag 8 augustus 2016 worden de drie gelukkigen getrokken en krijgen zij de set vrijkaarten thuisgestuurd. Heb je geen vrijkaarten gewonnen, dan krijg je dus geen bericht.
Samuel heeft een andere tijdsbeleving dan de wetenschappers. Hij kijkt naar het heden en zij naar de toekomst. “Als ik hem vroeg hoe hij de toekomst voor zich zag, dan antwoordde hij dat hij er geen deel van zou uitmaken, maar zijn kinderen wel”, vertelt Van Eecke. “Hij ziet de toekomst met ongerustheid tegemoet, maar hij is vooral vervuld met weemoed, want hij weet dat na hem niemand de berg meer elke dag zal beklimmen. Het is een tijdperk dat wordt afgesloten.”