Achtergrond

Van kwalhaan via combikip naar ontslag?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

Het zag er een paar weken geleden al een beetje vreemd uit. In de hele wereld werden protestmarsen op poten gezet tegen genetisch gemodificeerde organismen (GMO) en lieve Sharon Dijksma kwam met haar ideetje om haantjes te kweken met genen van kwallen. Dan zouden de eieren met haantjes gaan gloeien in het donker en kon je ze stukslaan voordat het hele jonge haantjes werden. Dat was volgens mij tenminste het idee.  

Vandaag stond in de kranten dat het plan van Sharon Dijksma om een gemodificeerde haan te gaan produceren, onderuitgehaald  is door de Tweede Kamer. Eindelijk een goed besluit.

 
Ons eten wordt al gecontroleerd door de grote bedrijven, die er alles aan doen om ons eten zo te produceren, dat het meer geld opbrengt dan het eten uit de natuur. Daarom wordt ons verteld dat je kippen moet eten en geen duiven bijvoorbeeld, koeien en varkensvlees en geen kwartels.  

En die kippen mag je natuurlijk niet in je achtertuintje in de stad produceren, die moet je, geslacht, schoongemaakt, chemisch behandeld zodat ze langer “goed” blijven, en bevroren, kopen in de supermarkt. Of er hier nog sprake is van kip, of haan, valt niet te controleren, omdat ze er allemaal hetzelfde uitzien en evenveel wegen. Of het echt kip is of GMO-vlees is er ook niet aan te zien. 

Ook eieren moeten we behandeld eten. Je kunt toch geen eieren gaan zoeken in de natuur? Dat is gevaarlijk want die konden wel eens bevrucht zijn, en dat eet je eigenlijk hele jonge vogeltjes. Nee, koop die eieren nou in de supermarkt, dat is veel gezonder.  Daarom wordt het rapen van zelfs kievietseieren in Nederland, waar het een hele oude traditie is, bijna verboden. 

Vandaar dat het Sharon Dijksma ideetje van vandaag ook een beetje opvallend is, ze wil de Combikip laten produceren. Een kip dus die goed in het vlees zit en ook nog eens veel eieren legt. Goed idee toch, zou u zeggen? Ja het is ook een goed idee, een heel goed idee zelfs en zoals veel goede ideeën is het al eens bedacht en gedaan. Maar dat kan mevrouw Dijksma natuurlijk niet weten. Het heet de Barnevelder. 

De Barnevelder is een middelzwaar kippenras dat zijn oorsprong heeft in het Nederlandse Barneveld. Het ras ontstond door het inkruisen van legkippen met grote Aziatische kippenrassen, naar verluidt Cochins, Croad Langshans en Brahma's. Vanaf begin jaren 1920 werden de eerste dieren geëxporteerd naar Engeland. Barnevelders komen nu over de hele wereld voor, in allerlei variaties.

 
Barnevelders worden zowel voor het vlees als de voor eieren gehouden. De hen haalt gemiddeld een gewicht van 2750 gram, de haan 3500 gram.  

Iets meer als twee en een halve kilo vlees voor een kip, drie en een halve kilo voor een haan, dat is niet slecht, maar de Barnevelder kippen kunnen meer, ze leggen ook nog eens veel eieren. Die eieren zijn zelfs iets groter dan de eieren van de witte soortgenoten, en zijn, maar dat is een kwestie van smaak, veel lekkerder. 

Maar dat kan Sharon Dijksma toch allemaal niet weten? Alles wat hierboven staat heb ik net uitgetypt op een A4 pagina, maar dat kan Sharon Dijksma inderdaad allemaal niet weten. Daarvoor heeft ze het, als minister van economische zaken, vast te druk. Of zou het komen omdat ze eigenlijk geen enkele studie na het VWO heeft afgemaakt?

 
Wat ze als minister wel zou moeten weten is dat landbouw en economie veel met elkaar te maken hebben in Nederland, maar toch niet hetzelfde zijn. Een minister hoort ook te weten waar  de grenzen aan zijn of haar kennis en kunde liggen, en vooral waar haar de grenzen van haar competenties als minister liggen.

 
Een minister van economische zaken hoort zich niet te bemoeien met landbouw, of veeteelt, of pluimveeteelt, dat is de verantwoordelijkheid van de minister van landbouw.  Is het aantal blunders en bijna-blunders van mevrouw Dijksma eigenlijk nog niet genoeg? Wordt het niet eens tijd voor meneer Rutte om zijn kabinet op dit gebied te herschikken? 

 

Bronnen: GoneNative, Wikipedia, (foto)Wikimedia Commons

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons