Alweer tien jaar ben ik afgestudeerd in wat toen Milieu Maatschappij Wetenschappen heette. Tegenwoordig noemen ze het Sustainability Studies. De naamsverandering geeft ook de maatschappelijke trend weer. Duurzaamheid is niet meer van de hippies, maar eerder van de hipsters. Kreeg ik vroeger nog te gaar geroerbakte groenten met een cashewnoot op een beetje rijst als ik uit eten ging; nu heeft elk zichzelf respecterend restaurant een culinair verantwoord vegetarisch gerecht op het menu staan.
In mijn werk zie ik gezinnen uit heel Nederland met een berg positieve energie zich storten op het duurzaam vorm geven van hun leven. Het tipping point is in zicht. Er is een besef dat hoe het altijd is gegaan niet meer van de toekomst is. Het systeem werkt niet, het moet anders. Op zoek naar een duurzame transitie. De vorm is nog onduidelijk, maar langs de zijlaan staan is geen optie. Jonge gezinnen gaan op zoek naar hoe het anders kan en ondernemen actie. Samen sta je sterker is meer dan een tegeltjeswijsheid. Praktische tips van het ene gezin kunnen meteen in de praktijk gebracht worden door een ander gezin. En samen vragen stellen aan overheid en bedrijfsleven legt gewicht in de schaal.
Op donderdag 27 maart 2013 organiseert The Good Family een evenement in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Invloedrijke sprekers behandelen thema’s als Good Food & educatie, de stad, vertrouwen, eerlijke handel en eiwittransitie.
Duurzaamheid is klein geworden, van iedereen. Voedsel is een hot topic. Hoe kan het dat er nog zoveel mensen niet te eten hebben, terwijl obesitas een probleem is bij net zoveel anderen? En hoe kan het dat terwijl landbouw zoveel van onze kostbare grondstoffen gebruikt en uitput er zoveel goed voedsel meteen in de prullenbak beland? Deze grote kwesties vertalen zich in concrete handelingen. Het houden van een balkonmoestuin, wildplukken in het stadsplantsoen, koken met vleesvervanger zeewier, wormen als functionele huisdieren die zorgen voor compost en seizoensgebonden eten op tafel van de boer uit de buurt. Kijkend vanuit een helikopter is tussen de bakstenen en het cement van de grote stad vooruitgang een dakmoestuin.
Zelf focus ik me op duurzame economische ontwikkeling. De laatste jaren heb ik vooral samen met social entrepreneurs in Zuid Amerika gewerkt aan het inluiden van een nieuwe economie. Niet binnen het bestaande op zoek naar wat goed is voor people, planet en profit. Maar als uitgangspunt een maatschappelijke waardevermeerdering. Dan van daaruit kijken naar welk product of welke dienst je kan aanbieden. Donderdag ga ik, samen met betrokken gezinnen, in gesprek met UTZ Certified, Fairtrade Nederland, Moyee Coffee, Lovechock en Oxfam Novib. Op zoek naar hoe gezinnen kunnen bijdragen aan een eerlijke voedselketen, van boer tot consument. Met als gewenste uitkomst praktische tips die verder gaan dan alleen eerlijke producten in het keukenkastje.
In deze geglobaliseerde wereld zijn we zo veel meer verbonden dan vroeger. Onze handelingen hebben zoveel meer reikwijdte. En informatie is de sleutel naar doordachte acties. Zodat in de wereld van morgen een duurzame samenleving steeds dichterbij komt.