Achtergrond

‘Van Cochabamba naar Cancún’ beste van 2010

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Een van de leukst geschreven blogs,” zegt jurylid Tonie van Ringelestijn over  Van Cochabamba naar Cancún. Zelf is hij blogger van het eerste uur. “De blogs sprongen eruit vanwege hun brede perspectief: van een bezoek aan de anonieme alcoholisten tot de klimaattop in Mexico. De auteur is zelf werkzaam bij een ngo, maar dat overheerst niet in de toon”, vond schrijfster Femke van Zeijl.

Wel vond de jury dat de blogposts over de klimaattop aan de zakelijke kant waren. Van Cochabamba naar Cancún kreeg 6 van de 18 te verdelen punten. Ook bij de lezers was het Mexicaanse blog favoriet, op de voet gevolgd door Hoop in de schaduw (van het WK), van Maarten Broersema en Ruard Stolper. Hun blog werd afgelopen jaar bovendien het best bezocht.

nrandamie03_120xSranan Sani uit Suriname
Sranan Sani en het blog over Haïti delen de tweede plaats, met elk 4 uit 18 punten. Over Sranan Sani: “Mooi hoe je aan de hand van details laat zien hoe het in Suriname gaat. Goede koppen!” vindt Femke van Zeijl. Hadjar Benmiloud is het daarmee eens. “Wel zijn de blogs soms wat slordig, deze auteur kan volgens mij meer dan ze laat zien.”

 HaitiPolice_SiebrenHodes120x

Haïti
De stukken van Ton Vriens over Haïti zijn journalistiek, maar zijn het ook geslaagde blogs? “Interessant dat hij Haïti ook langer na de ramp blijft volgen. Het is geen navelgestaar over de logistieke details van iemands eigen project,” vindt Tonie. Een persoonlijker aanpak was volgens Femke voor een blog beter geweest. Hadjar miste goede koppen en intro’s die de bezoeker het verhaal intrekken.

mbroersema_ballon120xHoop in de schaduw (van het WK)
Over de schrijfstijl, frequentie en het beeld bij het blog Hoop in de schaduw is de jury erg enthousiast. “Vlot geschreven, leest als een trein! Goed dat er in de blogs veel andere mensen aan het woord worden gelaten. Prachtige foto’s“, vindt Tonie. De blog komt met 3 punten op de derde plaats en krijgt daarbij een eervolle vermelding voor frequentie en fotografie.

Standplaats
Femke van Zeijl: “Uit de keuzes van de jury kun je opmaken dat bloggers die langere tijd ergens verblijven er beter in slagen hun blog meer diepgang mee te geven.” Alle bloggers ontvangen een attentie van OneWorld als dank voor hun inzet. De winnaars van de eerste tot en met de derde jury- en lezersprijs krijgen daarbij een extra boek.

skypeblogjury120xJurytips voor betere blogs

Hadjar Benmiloud:
“Het belang van een goede kop en intro is gewoon niet te onderschatten! Doe in elk stukje je best om lezers te boeien. Vraag je steeds af: wie zit dit te lezen en waarom is dit voor diegene interessant?”

Femke van Zeijl:
“Verplaats je in de lezer, laat dus niet je eigen interesse leidend zijn.”

Tonie van Ringelestijn:
“Maak foto’s en video! Je zit er toch, dus waarom alleen schrijven? Het voegt zoveel meer toe. Datzelfde geldt voor links naar gerelateerde websites. Voeg die desnoods wat later nog toe. Hou rekening met de scannende lezer. Dus korte alinea’s en veel tussenkopjes.”  Verder valt hem op dat er weinig wordt gereageerd op de OneWorld blogs. “Stel eens een vraag of poneer een stelling in de laatste alinea”.

 

 

 

 

Beste artikel: beeldverhalen favoriet
De lezersprijs voor het beste artikel gaat naar freelancer Lotte Schuurman voor haar artikel over de uitvinder van de pletterpet, met foto’s van Wiebke Wilting. Lezers konden kiezen uit tien artikelen die door de redactie waren genomineerd. Tweede werd het verhaal Huiswerk maken met een zaklamp van Marianne Wilschut, met een beeldreportage van fotograaf Peter DiCampo. De derde prijs gaat naar de video Youtube als spreekbuis tegen onrecht van filmmaker Jasper Korff.

Foto boven (c) Maarten Broersema, Hoop in de schaduw (van het WK)
Foto in kader: de redactie skypet met de blogjurry (c) Janine Bekker

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons