Uitreiking Dick Scherpenzeel Prijs 2008

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De onafhankelijke vakjury heeft de volgende kandidaten genomineerd voor de Dick Scherpenzeel Prijs 2008 ter waarde van € 10.000.

Tjitske Lingsma is genomineerd met het boek Het verdriet van Ambon – Een geschiedenis van de Molukken. Lingsma biedt een unieke kijk op de geschiedenis vanuit het Moluks perspectief. "Op de eerste bladzijde heb je het al in de gaten: hier is iemand aan het woord die kan schrijven. Zelden zien we zo’n gaaf voorbeeld van betekenis gevende reisjournalistiek," oordeelde de jury.
 
De documentaire I wanna be boss van Marije Meerman is de tweede nominatie.
Deze zorgvuldig vormgegeven documentaire geeft een indringend beeld van de Chinese prestatiedwang. De jury is zeer onder de indruk van dit werk: "Het geeft een fantastisch portret van de Chinese jeugd. Het toont de kracht en de horreur van het Chinese systeem."

Aanvankelijk was het boek De crisiskaravaan. Achter de schermen van de noodhulpindustrie van Linda Polman ook genomineerd. Na de bekendmaking gaf Polman aan dat ze,  hoewel gevleid door de nominatie, van mededinging naar de prijs afzag.
 
Voor de aanmoedigingsprijs 2008 zijn de drie genomineerde kandidaten: Bram Janssen voor zijn documentaire Ambon Manise: Tranen in het paradijs, Cas van Kleef
  voor zijn boek Cas redt de wereld en Ilvy Njiokiktjien voor haar fotoreportages gemaakt in Afrika. De jury maakt op 19 mei ook van deze categorie de winnaar bekend.

De jury bestaat dit jaar uit:

Froukje Santing, voorzitter (journalist en oud-correspondent in Turkije voor NRC Handelsblad), Rudi Boon (journalist/documentairemaker), Paul Faber (conservator Koninklijk Instituut voor de Tropen), Pieter Hilhorst (columnist de Volkskrant), Ben Rogmans (directeur/uitgever Dagblad De Pers), Bahram Sadeghi (programmamaker) en Hendrien van de Weert (opleidingsmanager Faculteit voor Communicatie & Journalistiek in Utrecht).

De Dick Scherpenzeel Stichting nodigt u van harte uit om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn.

Programma en locatie en aanmelding*

15:30 uur          Ontvangst
16:00 uur          Opening
16:15 uur          Visie van Paul Brill, buitenlandcommentator van de Volkskrant, op hedendaagse buitenlandberichtgeving
16:45 uur          Bekendmaking prijswinnaars
17:00 uur          Gesprek met de genomineerden o.l.v. Bahram Sadeghi
17:30 uur          Borrel

De prijsuitreiking vindt plaats in Hotel Arena (Tuinzaal), ‘s Gravesandestraat 51 in Amsterdam. Aanmelden op info@dickscherpenzeelstichting.nl

Over de Dick Scherpenzeel Stichting
De Dick Scherpenzeel Stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Dick Scherpenzeel (1923-1973), een pionier binnen de Nederlandse journalistiek op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. Jaarlijks worden de Dick Scherpenzeel Prijzen uitgereikt aan journalistieke producties die inzicht geven in ontwikkelingsvraagstukken en/of niet-westerse landen. De prijzen worden toegekend door een onafhankelijke vakjury.

Meer informatie: Hille Takken 0612949030 en www.dickscherpenzeelstichting.nl

http://www.dickscherpenzeelstichting.nl/

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons