Sinds september 2006 worden hulpbehoevende Malawiërs die dringend een uitkering nodig hebben, voorgedragen door speciale plaatselijke comités. Daarin zetelen traditionele chefs en andere gerespecteerde dorpelingen. Na controle op provinciaal niveau gaat het traject van de uitkering van start. De begunstigden zelf hoeven geen papierwerk te verrichten. Voor ongeletterde mensen die vaak niets op papier hebben over hun sociale situatie, neemt dat een belangrijke hindernis weg.
Het programma werd opgezet door de regering in samenwerking met de
Foto: CC |
Nationale Aidscommissie en het Kinderfonds van de VN (Unicef). “Mede door deze uitkeringen worden minder kinderen erop uit gestuurd om te gaan werken.” Zegt Mayke Huijbregts van Unicef in Malawi. Gezinnen die hulp krijgen, eten beter en gevarieerder en investeren ook in hun woonsituatie, in betere kleren of in schoolmateriaal.
Gered van de hongerdood
“Het geld heeft ons van de hongerdood gered,” zegt Regina Kondwerani, een zestienjarig meisje uit het district Mchinji. Ze is verantwoordelijk voor vijf jongere broertjes en zusjes sinds haar vader stierf en haar moeder het gezin in de steek liet.
“Vroeger gingen we vaak met honger naar bed,” vertelt Kondwerani. “Vier jaar lang konden we maar één keer per dag eten, en soms ook helemaal niet.” Het leven is nog altijd hard voor het tienermeisje. Ze staat vroeg op om brandhout te verzamelen, water te halen en het ontbijt klaar te maken voor haar broertjes en zusjes. Iedereen moet er ook netjes uitzien om naar school te kunnen. Maar vroeger gingen de kinderen helemaal niet naar school. Iedereen moest helpen om genoeg eten te vinden om de dag door te komen. De kinderen leefden van wat andere mensen wegwierpen.
De uitkering hangt af van de gezinsgrootte.
Foto: CC |
Kondwerani krijgt omgerekend vijftien euro per dag. Dat is een gemiddeld inkomen op het platteland van Malawi. Kodwerani kan er genoeg eten mee op tafel zetten, en kon ook geiten en kippen kopen. Ook kocht ze kunstmest om maïs te verbouwen. Er zijn geen voorwaarden verbonden aan de uitkering. Ontvangers met kinderen krijgen wel extra geld als ze hun kinderen naar school sturen. Veel ontvangers zijn aidswezen, bejaarden of mensen die ziek of gehandicapt zijn en daardoor niet kunnen werken.
Uitdaging blijft groot
Er is nog wel veel werk aan de winkel. Volgens de Malawische overheid moeten 8,5 miljoen van de 13 miljoen Malawiërs rondkomen van minder dan een dollar per dag. Meer dan 900.000 kinderen zijn hun ouders aan aids verloren. Bijna de helft van de kinderen jonger dan vijf vertoont groeiproblemen omdat ze te weinig te eten krijgen.
De Malawische regering hoopt tegen 2015 een kwart miljoen arme gezinnen aan een uitkering te helpen. Daarmee worden dan 700.000 kinderen geholpen.