Achtergrond

Tyfoon Haiyan de schuld van de mens?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tyfoon Haiyan heeft de vraag of de opwarming van de aarde het toedoen van de mens is, doen oplaaien. Zo ook tijdens de klimaatverandering conferentie van de Verenigde Naties (COP19) in Warschau die afgelopen zaterdag is geëindigd.

Klimaatcommissaris van de Filipijnen Yeb Saño gaf, een speech waarin hij tyfoon Haiyan koppelt het handelen van de mens. Hij is van mening dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens.

Tranen
Hij vroeg de wereld om deze realiteit die overal op de wereld plaatsvindt, onder ogen te zien. Hij riep personen die niet geloven in de menselijke hand in klimaatverandering  op om zelf naar de Filipijnen te gaan en te zien wat daar gebeurt. Hij is ook een petitie gestart met als doel om op de conferentie aan te tonen hoeveel medestanders hij over de hele wereld heeft.

Wetenschap
Will Steffen is directeur van de Australian National University (ANU) en zegt over de tyfoon: “Tyfoons, orkanen en andere tropische stormen halen hun kracht uit de zee. We weten dat de zee overal op de wereld aan het opwarmen is en kan als een vrij directe oorzaak van klimaatverandering gezien worden.” Daarbij stellen experts dat de aarde in 10.000 jaar nog nooit zo snel is opgewarmd. Is de versnelde opwarming de schuld van de mens?

Hekserij
Volgens de actiegroep Comitte For A Constructive Tomorrow, CFACT, niet. De groep zet zich in voor vrijemarktoplossingen voor milieuproblemen. Tijdens een persconferentie op de COP19 vergeleek Marc Morano, lid van CFACT, het ‘geloof in een beleid dat het weer kan veranderen’ met het geloven in hekserij.

Verder zei Morano dat Haiyan niet de meest krachtige tyfoon in de recente Filipijnse geschiedenis is.  Volgens hem staat deze tyfoon op de zevende plek. Hij vind dat de tyfoon is niet de schuld is van de uitbundige levensstijl van Amerikanen. “Hoe hoog zou de CO2 taks moeten zijn om Haiyan te voorkomen? Dat is echt onzin.”

Eindoordeel
Het eindoordeel van de conferentie is dat alle landen, arm en rijk, zo snel mogelijk moeten werken aan de beteugeling van uitstoot. Idealiter in het eerste kwartaal van 2015.

Lees meer op: the Guardian
Foto: 350.org

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons