Achtergrond

Via Twitter leeft wereld mee met verkiezing Obama

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Twitter is een zogenaamde ‘microblogging’ site, waar iedereen door middel van korte zinnetjes via de gsm, Blackberry of computer een berichtje kan achterlaten. Over het algemeen laten mensen er weten wat ze precies aan het doen zijn, maar speciaal voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is een kanaal opgezet waar de Amerikaanse kiezers hun ervaringen kunnen meedelen en iedereen ter wereld met een computer of een mobiele telefoon daar op kan reageren.

felicitatie

Van buiten Amerika komen heel wat berichtjes met steunbetuigingen binnen  op het speciale Twitter-kanaal voor felicitaties. “Als ik zou kunnen stemmen voor Obama, zou ik het doen,” schrijft een buitenlandse Twitterfan. “Ik ben geen Amerikaanse, ik ben nog nooit in de VS geweest, en toch ben ik erg opgewonden over jullie verkiezingen”, schrijft Raia uit Parijs. “Ik kruis al mijn vingers voor Obama.”

felicitatie 2

Ordelijk verloop
Ondanks de vele onheilspellende berichten in de media over lange wachtrijen en problemen in de stemlokalen hebben de meeste kiezers op Twitter het over een ordelijke stembusgang. “Ik had amper vijftien minuten nodig om te stemmen voor McCain”, schrijft een kiezer. “Blij dat ik niet eerder deze week gaan stemmen ben, want dan had ik wel in een lange rij gestaan.” Een andere kiezer stemde voor Obama. “Het was druk aan het stemlokaal, maar de rij schoot snel op”, laat hij weten.
 

felicitatie 3

Het merendeel van de bijdragen op de site is pro Obama. “Ik heb net gestemd”, schrijft een kiezer. “Kinderen riepen ‘Obama’ van de overkant van de straat. Ik stak mijn duim omhoog, en ze juichen. Er zijn veel mensen die voor het eerst komen stemmen – er is hoop.” Maar ook tijdens de verkiezing zelf gaat het gekibbel met de McCain fans door. “Obama zal onze wereld in een moslimwereld veranderen”, schrijft een aanhanger van McCain, gevolgd door een stortvloed van antwoorden door Obama-aanhangers.

Barack Obama was zelf ook actief op Twitter tijdens de verkiezingen. Hij had meer dan 135.000 aanhangers (followers) en was daarmee een van de invloedrijkste ‘Twitteraars’ ter wereld. Zijn laatste post staat op 5 november:We just made history. All of this happened because you gave your time, talent and passion. All of this happened because of you. Thanks

 

twitter

 

 

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons