Op donderdag 2 februari vierde stichting Medic in Apeldoorn haar 30-jarig bestaan. Opgericht in 1982 door oud-chirurg Fred Froeling levert Medic (gebruikte) medische apparatuur aan gezondheidszorginstellingen in economisch achtergebleven gebieden.
“Medic doet al dertig jaar geweldig werk”, zegt Carel de Bos, voorzitter. “Er zijn vele honderden projecten gerealiseerd in Afrika, Zuid- en Midden Amerika, Azië en Oost-Europa (alleen in 2010 al 175 projecten in 52 landen). Het gaat veelal om kleinere ziekenhuizen en om klinieken voor moeder- en kindzorg in rurale gebieden. Uit de enthousiaste reacties blijkt dat veel mensen geholpen worden.” Als voorbeelden noemt hij het . Medic heeft dit ziekenhuis in de afgelopen drie jaar compleet opnieuw ingericht. En in het ziekenhuis in Matanzas in Cuba is 60% van de patiënten orthopedie behandeld met gebruikte pro- en orthesen die Medic had gestuurd. Patiënten hoefden niet te worden doorgestuurd naar het ziekenhuis in Havana en hen bleef een verre reis bespaard.
De medische apparatuur ontvangt Medic gratis van ziekenhuizen, (particuliere) zorg- en hulporganisaties en (semi) overheidsorganisaties. De Bos: “We ontvangen wel minder spullen door bezuinigingen in de gezondheidszorg. Instellingen schrijven langer af of leveren het in bij de leverancier. Medic ontvangt veel vraag vanuit het buitenland. Wij kunnen daarom allerlei medische apparatuur nog steeds goed gebruiken!”
Stichting Medic is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die ongeacht ras, geloof of ideologie de gezondheidszorg in economisch achtergebleven gebieden wil verbeteren door het leveren van (gebruikte) medische apparatuur. Medic ontwikkelt ook praktische producten (zoals de operatielamp met accu’s en autolampen), koopt zo nodig materialen in en/of draagt financieel bij aan projecten. Vanuit ervaring en medische expertise probeert Medic met de opdrachtgever en bij voorkeur met de toekomstige gebruikers materialen te leveren, zodat dit terecht komt op de plaats waar de hulpverlening plaatsvindt. Medic ontvangt geen subsidie. Circa 90 ervaren en gedreven medici en niet-medici zetten zich wekelijks in. Meer informatie is te vinden op www.medic.nl.