Tweede kind maakt Chinese vrouwen gelukkiger

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

China versoepelde begin vorig jaar de eenkindpolitiek. Volgens de Nationale Commissie voor Gezondheid en Gezinsplanning steeg het aantal geboorten vorig jaar met 11 procent tot 18,67 miljoen. De meeste gezinnen die gekozen hebben voor een tweede kind, zijn daar naar eigen zeggen ook gelukkiger van geworden.

Dat blijkt onder meer uit een onderzoek door Radio Guangdong News Channel en een aantal fertiliteitswebsites. Van de bijna tienduizend ondervraagde gezinnen zegt 63 procent gelukkiger te zijn sinds de geboorte van hun tweede kind. De kinderen samen zien opgroeien wordt als voornaamste reden gegeven.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in bijna de helft van de gevallen de man meer doet in het huishouden na de geboorte van het tweede kind. Toch moest 57 procent van de moeders hun baan opgeven om voor de kinderen te kunnen zorgen na de geboorte van het tweede kind.

Jongen en meisje

Een tweede enquête, door de website mama.cn en Muruai, een organisatie die borstvoeding promoot, komt tot vergelijkbare conclusies. Van de 4.200 moeders die werden ondervraagd, zegt 63 procent nu gelukkiger te zijn.

Ook hier geven de moeders de interactie tussen de kinderen als belangrijke reden, en – bij sommige koppels – het feit dat ze nu een jongen en een meisje hebben.

Er zijn ook negatieve factoren, waaronder de toegenomen financiële last en de tijdsdruk om voor twee kinderen te zorgen. Opvallend: 70 procent van de moeders zegt dat ze geen derde kind zouden overwegen, zelfs niet als dat in de toekomst zou mogen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons