Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

De Turkse man staat niet bekend om het dragen van sexy kleding (voor zover zichtbaar harige mannenbenen sexy zijn). Maar sinds de aanranding en moord van de Turkse jonge vrouw Ozgecan Aslan staat de Turkse man in minirok op straat te protesten tegen de cultuur van seksueel geweld in het land. 

Volgens mensenrechtenorganisaties is het aantal gevallen van seksueel geweld tegen vrouwen in Turkije  tussen 2003 en 2010 toegenomen met 1,400% (bron).  De meeste mensen wijten deze toename aan de neerbuigende manier waarop de Turkse overheid naar vrouwen kijkt. 

Op 11 februari probeerde de 20-jarige studente Aslan de man die haar seksueel belaagde met pepperspray op afstand te houden. Vervolgens stak hij een mes tussen haar ribben en sloeg haar met een metalen voorwerp op het hoofd. Haar verbrande lichaam is twee dagen later gevonden. 

De dood van de jonge vrouw heeft zowel on- als offline veel losgemaakt in Turkije, en buurland Azerbeidzjan. De naam van de studente is al ruim zes miljoen keer getweet, en ruim 1500 foto's van mannen in minirok zwerven rond in de digitale wereld. 

Meedoen? Gebruik dan de hashtag #ozgecanicinminietekgiy 

Bron: The Independent 

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)