Turken en Russen blijven uitstoten ondanks Parijs

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dat blijkt uit een rapport over de mondiale uitstootbeperking tot 2030 aan de vooravond van de Parijse klimaattop van het Planbureau voor de Leefomgeving samen met het Oostenrijkse IIASA. Het PBL raamde de gevolgen van de INDC’s de Intended Nationally Determined Contributions, die landen en partijen (de EU) voor Parijs moesten inleveren. De klimaatplannen zullen, mits ze volledig worden uitgevoerd, voor een aanzienlijk lagere uitstoot zorgen dan wanneer we op de oude voet doorgaan. Met name China (dat 20 procent hernieuwbare energie in 2030 wil), Brazilië, de EU, de VS en India tonen ambitie bij het tegengaan van opwarming van de aarde.

Er gaapt nog een stevige kloof tussen de klimaatplannen en wat nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen

Zonder nieuw klimaatbeleid in de periode na 2010 zou de wereld in 2030 ongeveer 65 miljard ton (Gt) CO2-equivalenten uitstoten. De totale uitstootbeperking volgens de nieuwe klimaatplannen is maximaal 11 miljard ton CO2-equivalenten ten opzichte van dat business as usual-scenario. Ondanks die reducties blijft de mondiale uitstoot nog gewoon stijgen tot 2030. En aangezien de uitstoot om onder de 2 graden-grens te blijven maximaal 42 miljard ton mag bedragen, gaapt er nog steeds een stevige ‘emissiekloof’. De 2 graden grens wordt wijd en zijd beschouwd als het omslagpunt naar ‘gevaarlijke klimaatverandering’, met een veel hogere kans op extreem weer.

‘Probleem’ is dat de wereldbevolking tot 2030 blijft stijgen, evenals het welvaartsniveau. De meeste landen willen wel tegen die trends ingaan. Per hoofd van de bevolking daalt de uitstoot in alle G20-landen behalve Argentinië, India, Rusland en Turkije. Ook denken landen de groei van de economie los te kunnen koppelen van hun uitstootcijfers. Dat geldt voor alle G20-landen behalve, wederom, Turkije. De 28 lidstaten van de EU en de VS zijn zo ambitieus dat zij op het ‘onder de twee graden’-pad zitten – als hun plannen worden gerealiseerd.

Het realiteitsgehalte van de INDC’s heeft het PBL niet onderzocht. Wel ligt in Parijs een voorstel op tafel om de beloofde emissiereducties elke vijf jaar tegen het licht te houden. Het PBL-onderzoek heeft bijgedragen aan de nieuwe editie van het Emissions Gap Report van VN-milieuorganisatie UNEP, dat tijdens de top in Parijs wordt gelanceerd.

Emissies per capita (links) en per bnp (links)

 

Figuur uit het PBL-rapport 'Assessing Intended Nationally Determined Contributions to the Paris Climate Agreement'

 

[[{“fid”:”40258″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”title”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”style”:”height:69px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons