Achtergrond

Tsjaad zoekt met röntgenfoto’s naar water in woestijn

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De MRS (Magnetic Resonance Sounding) techniek stuurt stroomstoten de aarde in die op zoek gaan naar waterstofelementen in de bodem. Het Franse bedrijf IRIS Instruments heeft de relatief goedkope en snelle techniek bedacht en de meetinstrumenten ontwikkeld. Samen met lokale mensen die door hen zijn opgeleid, zijn de Fransen in opdracht van het ministerie van water en de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR in de woestijn op zoek naar water.

Tsjaad water
Foto: Iris Instruments

“Het voordeel van deze techniek ten opzichte van andere technieken om water te vinden is dat je meteen zeker weet dat het ook echt om water gaat”, zei de Franse hydroloog Pierre Michel Vincent tegen persbureau IRIN. Nadeel aan de techniek is dat de ‘röntgenfoto’ maar tot 150 meter diep reikt en verstoord kan worden door elektrische leidingen. In de buurt van steden is het daarom lastig om betrouwbare metingen te krijgen.

Zes liter per dag
Vluchtelingen uit Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek vormen 35 procent van de totale 700.000 inwoners van het oosten van Tsjaad. Mede door het uitblijven van regen lukt het veel inwoners niet om de dagelijks benodigde 15 tot 20 liter water per dag te vinden. De meesten moeten het met een schamele 6 liter doen. De nieuwe techniek kan hen hooguit iets van verlichting bieden. “We kunnen 500 nieuwe waterbronnen aanboren en dan nog is er niet genoeg water”, aldus Vincent.

Foto boven: de Chari rivier in Tsjaad  (cc) Focus35

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons