Achtergrond

Transitiesteden maken zich op voor einde olietijdperk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Onze samenleving moet veranderen. Wij hebben niet meer de kennis en vaardigheden om straks in een maatschappij te leven zonder olie", legt oprichter van de beweging Rob Hopkins uit. Dat onze hoge CO2-emissie een probleem is, dat hebben de meeste mensen al wel door. Maar veel mensen weten niet dat het moment dichterbij komt waarop onze consumptie de oliewinning inhaalt en de olieprijs dus enorm zal stijgen, het zogenaamde Peak Oil", vertelt Hopkins.

Hopkins_klein.jpg
Rob Hopkins

Helemaal vreemd is het niet dat hij dit Engelse stadje uitkoos om het TT-concept in de praktijk te brengen. Eten van eigen bodem en een bewuste levensstijl krijgen in Totnes van oudsher veel aandacht. De stad heeft een school voor de kunsten en een school voor duurzaam onderwijs. Daar komen veel mensen op af die zich goed kunnen vinden in het gedachtegoed van de TT-beweging.

In het straatbeeld vormen ze met hun alternatieve kleding een contrast met de ‘gewone’ inwoners van Totnes. Toch zijn het niet alleen de linkse idealisten die zich voor transitie inzetten. Ook bijvoorbeeld Alan Langmaid – een typische tory – zet zich in voor vermindering van olieconsumptie. Met zijn elektrische scooter op zonne-energie werkt hij aan zijn onafhankelijkheid en rijdt hij CO2-neutraal.

Nederland
Na Engeland en onder meer Australië, Japan en Chili volgt nu ook Nederland. Terwijl de eerste Trantistion Town Deventer onder leiding van Paul Hendriksen in januari haar eerste schreden zet, zijn er ook in Amsterdam, Den Haag, Den Helder, Groningen en Maassluis mensen die de handschoen oppakken.

Hendriksen ziet in TT Totnes een goed voorbeeld. "Wij willen veel ruimte creëren voor het bewustwordingsproces. In Nederland zijn veel doeners, maar het hoofd en het hart zijn minstens zo belangrijk als de handen." Dit concept, waarbij het hoofd de achterliggende ideeën over klimaatverandering en Peak Oil omvat en het hart de positieve houding ten aanzien van verandering, acht Hendriksen heel bruikbaar, juist in Nederland.

"Niet wachten”
Degenen die bij de TT beweging betrokken zijn, voelen het niet als een keuze maar als een noodzaak om rekening te houden met het einde van het olietijdperk. Vrijwilliger van Transition Town Totnes Hal Gillmore legt uit: "We moeten dat moment voor zijn. We kunnen er niet op wachten tot we met de consequenties van de huidige maatschappij geconfronteerd worden. Dan is het te laat." Hij steekt zijn tijd als outreach medewerker in het delen van informatie over CO2, Peak Oil én oplossingen.

Die zoekt Transition Towns in de lokale economie. Een veerkrachtige lokale economie maakt consumenten en producenten minder afhankelijk van transport wat hen weer minder afhankelijk maakt van olie. "Dat is een andere keuze dan duurzame landbouw", legt Hopkins uit. Zo wordt bij biologische landbouw vooral gekeken naar de productiewijze en veel minder naar het transport van de gewassen.

De Transition-beweging legt de focus op de gemeenschap. Rob Hopkins: "Het zijn de lokale mensen die de oplossingen hebben. De TT-beweging is een katalysator. Wij willen onze stad Totnes en andere Transition Towns laten bruisen van ideeën. Daarvoor moeten mensen bij elkaar komen. Daardoor ontstaan meteen sociale verbanden, wat de veerkracht van een gemeenschap vergroot."

Het TT-handboek en de website van transitiontowns staan vol met oefeningen om met een groep burgers lokale verbeteringen te verzinnen. Ben Brangwyn, coördinator van het internationale TT netwerk: "Wij in Totnes kunnen de oplossingen niet bedenken, omdat elke lokale context weer andere mogelijkheden biedt. Wel kunnen we ideeën uitwisselen, zodat we elkaar versterken. Dat gebeurt via de website."

Cursus tuinieren
In Totnes zelf liggen de mogelijkheden vooral op het gebied van lokale voedselproductie. De uitgestrekte weiden en akkers om het stadje kunnen voedsel bieden voor een onafhankelijke levensstijl. Een project om je achtertuin met anderen te delen is in 2008 van start gegaan. Bewoners bewerken samen het land en delen de opbrengst. Stukken grond, die anders bleven liggen, worden zo in gebruik genomen. Een cursus tuinieren geeft de inwoners de vaardigheden om aan de slag te gaan. "Dit zijn veelal vergeten vaardigheden, die we weer moeten aanleren", aldus Hopkins.

De Nederlandse Transition Towns organiseren diverse informatiebijeenkomsten met films en discussie. Het programma staat vermeld in de Actie-agenda 

Andere initiatieven in Totnes zijn een plan voor meer fietsenstallingen in de stad en een scholenproject. Vrijwilligers bezoeken onderwijsinstellingen en dagen jongeren uit om hun ideale stad van 2030 te schetsen. Uiteindelijk leiden de visies van scholieren en andere bewoners tot een officieel energie verminderings plan.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons