Toyota wil auto uit zeewier

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De ‘algenauto’ zou gemaakt worden op basis van het nu al supergroene 1/X hybride prototype dat 926 kilogram weegt. "We gebruikten een frame en carrosserie van lichte carbonvezels omdat het een erg goede veiligheid biedt", zei Tetsuya Kaida, de projectmanager van de 1/X op de Melbourne International Motor Show. "Maar dat materiaal is nog op basis van olie gemaakt. In de toekomst zullen we toegang hebben tot nieuwe en betere materialen, op basis van planten of papier. Ik wil de auto uit plastic op basis van zeewier bouwen omdat Japan omgeven is door de zee."

zeewier auto
Foto: Toyota

Het idee klinkt misschien gek, maar bioplastics, kunststoffen op plantaardige basis, zijn al een tijdje aan een snelle opmars bezig. Ze worden voorlopig vooral gemaakt op basis van maïs en worden al volop gebruikt in winkelzakjes, mobiele telefoons en verpakking. Geschat wordt dat ze over vijf jaar 10 procent van de wereldwijde markt van plastics zullen uitmaken. Het is volgens Toyota enkel een kwestie van tijd voor ze ook in de auto-industrie gebruikt zullen worden.

Toch is het nog even wachten voor de eerste productiewagen uit zeewier van de band rolt.  Toyota verwacht de auto pas ten vroegste over tien jaar. "Maar het prototype toont aan waar we naartoe willen", zegt David Buttner van Toyota in de Australische krant de Herald-Sun. "We zijn ervan overtuigd dat auto’s zoals de 1/X na 2020 uit plantaardig plastic gemaakt zullen zijn."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons