Huidige stand
In maart 2011 zijn de voedselprijzen voor het eerst in acht maanden gedaald. Toch is het volgens de VN-landbouworganisatie, FAO, nog te vroeg om te juichen. De effecten van de ramp in Japan en de hoge olieprijzen zijn factoren die ervoor zorgen dat de prijzen alsnog weer kunnen stijgen.
Algerije, voedselrellen (cc) |
Zwaarst getroffen landen
Door de gestegen voedselprijzen zijn 44 miljoen mensen extra aan het lijstje van mensen die in extreme armoede leven toegevoegd. De FAO, stelde een lijst samen met daarop de zwaarst getroffen landen. Zo is in onder andere Madagaskar rijst een luxeproduct geworden, kampt Sri Lanka met een kokoscrisis, slaan gezinnen in Vietnam een maaltijd over en moeten de inwoners van het gelouterde Haïti nog dieper in de buidel tasten dan in 2008 toen de voedselprijzen ook enorm hoog waren.
Waarom?
Vooral de prijzen van koffie, suiker en cacao zijn de afgelopen maanden omhoog gegaan. De verwachting is dat deze prijzen nog wel even hoog blijven. Financieel persbureau Bloomberg legt uit waarom.
Handboek
De FAO stelde ook een handboek samen voor regeringen van landen die te kampen hebben met hoge voedselprijzen. Een van de tips: Stel geen exportverbod in.
Interactieve kaart
Internationale hulporganisaties hebben honderden voedselprojecten. Om al die hulp beter te stroomlijnen maakte het International Fund for Agricultural Development een interactieve kaart waarop hulporganisaties kunnen aangeven in welk land ze welk voedselproject steunen.
Wat kan het Westen doen?
Frankrijk is momenteel voorzitter van de G20, de club van grootste economieën ter wereld. In Foreign Policy schrijft Bruno Le Maire, de Franse minister van landbouw wat de G20 zou moeten doen om te voorkomen dat er een wereldwijde voedselcrisis ontstaat. Zo moet er meer ontwikkelingshulp naar landbouwprojecten gaan.
Is er wel een probleem?
Volgens de Wageningse hoogleraar Niek Koning is alle ophef over de huidige hoge voedselprijzen overdreven. Voedsel wordt juist goedkoper stelt hij.
Te weinig voedsel?
“Mensen lijden honger omdat ze arm zijn, niet omdat er te weinig voedsel is.” De voedselcrisis volgens Olivier De Schutter. De Belgische hoogleraar mensenrechten is VN-rapporteur voor het recht op voedsel.
Ethiopië, landbouw (cc) |
Bedrijven en voedselprijzenBehalve consumenten hebben bedrijven in de voedingsindustrie ook last van de hoge voedselprijzen. Unilever heeft onlangs het probleem van speculatie op de voedselmarkt waardoor de prijzen hoger worden bij de Europese Commissie aangekaart.
Daarnaast is Unilever samen met ontwikkelingsorganisaties bezig om de productie van duizenden kleine boeren in arme landen te moderniseren. Bij die kleine boeren ligt een enorm potentieel. Het opkrikken van hun productie is goed voor de boeren én goed voor Unilever. Ook Heineken heeft dergelijke projecten in Afrika lopen waardoor direct en indirect zo’n 60.000 banen zijn gecreëerd. Heineken ontving hiervoor de VN World Business and Development Award.
Wat kun jij doen?
In Nederland wordt 20 procent van het gekochte eten weggegooid. Lezers van OneWorld gaven op Facebook hun beste tip tegen voedselverspilling.
De echte prijs van voedsel
Een wereld aan voedsel ligt het hele jaar door tegen betaalbare prijzen op ons bord. Maar wat is nou echt de prijs van eten? Walther Grotenhuis onderzocht in de documentaire SMAKELIJK ETEN de herkomst van soja uit Brazilië, garnalen uit de Filippijnen en boontjes uit Kenia én hun echte kosten.
Foto boven: Mozambikaanse bakker, (cc) ILRI/Mann.