Top 5 Russische politieke hits

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De dames van Pussy Riot zitten al vijf maanden vast voor hun punk-kritiek op Poetin en Madonna is een ‘moraliserende slet’ omdat ze het voor hen opneemt, aldus een Russische vice-premier. Maar ook voormalige militairen zingen het onverbloemd: ‘Poetin je bent niet meer van ons’. Op Youtube waar de muziekvideo’s massaal bekeken worden is een muzikale Koude Oorlog uitgebroken met een ‘like’-‘dislike’ wedloop.

1. Pussy Riot
De acht anonieme leden van Rusland’s feministische punkband ontmoetten elkaar tijdens de anti-Poetin demonstraties in oktober 2011. In maart 2012 werden drie bandleden gearresteerd nadat ze een ‘punk prayer’ hadden georganiseerd in een Russische kerk. Inmiddels zitten Nadezhda Tolokonnikova, Yekaterina Samutsevich en Maria Alekhina al vijf maanden vast. Vorige week eiste de openbare aanklager een gevangenisstraat van drie jaar tegen de rockers wegens ‘belediging van de gevoelens van de Russische kerk’. De uitspraak volgt op 17 augustus.

2. Poetin’s ex-paratroopers
‘Je bent gewoon een ambtenaar, geen god of een tsaar’ zingen vier oud militairen van Ruslands elitekorps. Binnen twee weken was de video door meer dan een miljoen mensen bekeken.

3. Oekrainse grapjassen
Een milde parodie op Poetin door de Oekrainse band Vova (de dierennaam variant van Vladimir). Een tongue-in-cheek hommage aan Poetin’s one-liners en macho media optredens, zoals de met ontblote bovenlijf visactie in de Wolga.

4. Geen man zoals Poetin
Een Eurovision-stijl pro-Poetin lied dat op mysterieuze wijze naar de top van de hitlijsten steeg tijdens Poetin’s campagne voor een tweede presidentstermijn in 2004. De zangeres zegt haar vriend, die weer eens dronken thuis kwam, te willen dumpen voor een sterke en sobere man als Poetin.

5. Tatjikse vrienden
De Tatjikse zanger Tolbzhon Kurbankhanov’s hommage aan Poetin laat niets aan twijfel over. Poetin is ‘ uit de hemel afgedaald’ als ‘redder van het volk’. Ondanks dat het een hit werd op Youtube, heeft het meer ‘dislikes’ (6000) dan ‘likes’ (4000)

Bron: Cafe Babel

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons