Achtergrond

Top 10 unieke reizen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een op de vijf Nederlanders viert vakantie in een arm of opkomend land. En een belangrijk deel daarvan eet bij mensen thuis, maakt een tour door een sloppenwijk, of bezoekt een school of weeshuis.  ‘Authentieke’ reizen zijn big business geworden. Sommige mensen en reisorganisaties gaan heel ver in hun wens om nieuwe dingen te ervaren. Tien bijzondere reizen en ervaringen.

1. Illegaal de grens over
Legaal reizen te saai? Kruip in de huid van een illegale migrant. In het holst van de nacht probeer je met een groep Hñahñu Indianen ongezien de Rio Grand rivier op de grens tussen Mexico en Amerika over te steken. De oversteek is de grote publiekstrekker van ecopark Parque EcoAlberto in de Mexicaanse staat Hidalgo. De nachtelijke trip is inclusief de grenspatrouille met sirenes, zoeklampen en wapens. De attractie is bedoeld om toeristen te laten voelen wat een illegale migrant voelt en zo hun eigen vrijheid meer te laten waarderen.

2. Baby’s wassen in Ghana
Ervaar het Ghanese dorpsleven. In het ecotoeristische dorp Sognaayilli kun je een middagje echte Afrikaanse baby’s wassen. Maar ook andere activiteiten als kuli-kuli bereiden, katoen spinnen en een bezoekje aan een waarzegger behoren tot de mogelijkheden. De nachten breng je door bij een gastfamilie.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”5414″,”attributes”:{“height”:113,”width”:150,”style”:”margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; float: left; “,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]3. Kameelrijden in de Pamirs
Gek op berglandschappen? Laat de Alpen eens links liggen en maak een kameeltocht door de Pamirs in Tadzjikistan. De Pamirs zijn een bergketen die deel uitmaken van de Westelijke Himalaya. Het gebied kent zowel hoge pieken van meer dan 7000 meter als woestijnachtige hoogvlakten. De klimaatomstandigheden variëren van 35 graden tot -40 graden, afhankelijk van de tijd van het jaar. In de bergen zijn nog forten en authentieke karavanserai terug te vinden uit de tijd van de Zijderoute die eeuwenlang van Azië naar Europa liep.

4. Tā Moko tatoeage
Een beeldje of een armband mee naar huis te cliché? Neem dan een permanent traditioneel Maori souvenir en laat in Nieuw-Zeeland een Tā Moko zetten. Moko’s stonden in de traditionele Maori cultuur voor aanzien en werden als aantrekkelijk gezien. Mannen droegen vooral moko’s in het gezicht, op de billen en op hun dijen. Vrouwen hadden moko’s op de lippen en de kin. Tā moko onderscheidt zich van gewone tatoeages doordat het met schaven en krassen wordt aangebracht. Tegenwoordig kun je bij bijna alle tatoeerders in Nieuw-Zeeland moko’s laten zetten, al wordt dit nu doorgaans met de huidige tatoeer-techniek gedaan.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”5426″,”attributes”:{“height”:113,”width”:150,”style”:”margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; float: right; “,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]5. Killing fields
Wie zich wil inleven in dood en verderf kan naar de Cambodjaanse killing fields. Op het bekende Choeung Ek zijn meer dan 17.000 burgers vermoord en begraven door de Rode Khmer. Bijna een vijfde deel van de bevolking werd tussen 1975 en 1979 onder leiding van de communistische dictator Pol Pot geëxecuteerd. Op Choeung Ek zijn resten van het massagraf opgegraven en verzameld in een mausoleum. In veel reisschema’s naar Phnom Penh is een bezoekje aan Choeung Ek vaste prik.

6. Onontdekt Bhutan
Bhutan ligt tussen China en India in de Himalaya en is één van de minst ontdekte landen ter wereld. Pas sinds 1974 worden er toeristen toegelaten. Doordat de prijzen voor visa heel hoog worden gehouden werd Bhutan tot enkele jaren geleden door nog geen 5000 toeristen per jaar bezocht. Een reis naar Bhutan lijkt wel een reis terug in de tijd. Je kunt pas sinds 1999 televisie kijken in Bhutan en internetten is er pas sinds deze eeuw mogelijk. Hoogtepunten zijn de boeddhistische festivals die soms vier dagen duren. 

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”5441″,”attributes”:{“height”:113,”width”:150,”style”:”margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; float: left; “,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]7. Kamperen op Antarctica
Voor velen is kamperen in Schotland of Zweden al te koud, maar het kan altijd kouder. Tijdens een bootreis langs verschillende eilanden van Antarctica kan je nu ook een nacht met je tentje op het ijs bivakkeren. Het spookachtige schemerlicht dat de hele nacht zichtbaar blijft en dat de ijsvlaktes in een droomlandschap tovert, maakt dit een onvergetelijke kampeerervaring. Na een duik in het vulkanisch verwarmde water op Deception Island is het kampeergevoel compleet.

8. Oude ambachten in Bulgarije
Je inleven in een buitenlandse cultuur is ook binnen Europa mogelijk. In het dorp Delchevo in de Mestavallei in Bulgarije kun je onder andere de excursie ‘oude ambachten’ volgen met onder andere weven, houtsnijden en ikonen schilderen. Ook kun je een dagtocht maken met een herder en zijn schapen, volksdansen, een workshop spirituele zang en dans volgen en een huttentrektocht doen.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”5436″,”attributes”:{“height”:113,”width”:150,”style”:”margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; float: right; “,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]9. Zavtrak in Rusland
Authenticiteit zit hem niet altijd in een originele bestemming. Je hoeft namelijk niet het standaard rondje Hermitage – Pushkin – Zwanenmeer af te gaan in St. Petersburg. Je kunt ook een ochtend circusartiest zijn bij het Russisch Staatscircus of een workshop Matroesjka’s schilderen volgen. Voor de minder dappere en creatieve mensen is er de mogelijkheid om een ontbijt of een ‘zavtrak’, een uitgebreide hartige maaltijd,  te nuttigen bij een Russisch gezin. 

10. Afgelegen eiland
Als je liefst geen andere toeristen tegenkomt moet je naar Tristan da Cunha. Dit vulkanische eiland is de meest afgelegen bewoonde plaats ter wereld en is vanaf Kaapstad 2805 kilometer varen. Door het berglandschap is een vliegveld aanleggen niet mogelijk dus het eiland is alleen per schip bereikbaar. Sinds de 19e eeuw zijn onder de driehonderd eilandbewoners slechts zeven achternamen overgebleven. Het eiland heeft een school en een ziekenhuis, maar een tandarts en opticien komen slechts eenmaal per jaar. Tristan da Cunha is bij bezoekers geliefd om de mooie natuur en is bij filatelisten bekend om hun postzegels.

Foto boven: Bulgaarse folklore (cc)

Kleine foto’s: 
Pamirs: (cc)
Killing fields (cc)
Antarctica (cc)
Matroesjka’s (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons