Toerisme met respect voor natuur en cultuur

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het directe contact met locals, dat staat bij Omar Souktan en Helma Matthijssen van Maroc Travel hoog in het vaandel. Via hun reizen ontdek je Marokko van binnenuit en draag je rechtstreeks bij aan de lokale economie. Ook biedt Maroc Travel reizigers aan om voor slechts € 7,50 de CO2 van de vlucht naar Marrakech te compenseren. Met dat geld worden nieuwe walnoten- en fruitbomen aangeplant in het Hoge Atlasgebergte.

Wat maakt deze reizen naar Marokko zo bijzonder?
Omar Souktan: “Ik ben zelf opgegroeid in het Hoge Atlasgebergte, aan de voet van de hoogste berg, de Jebel Toubkal. In mijn jeugd heb ik wandelaars begeleid die komen genieten van natuur en cultuur in de kleurrijke bergen. In dit indrukwekkende gebied wonen de Berbers al eeuwenlang in kleine dorpen, gesitueerd tegen de steile hellingen, onder de schaduw van walnotenbomen. Je treft er nog altijd muildieren aan, die bijzondere kruising tussen een paard (sterk) en een ezel (behendig), die in de Marokkaanse bergen onmisbaar is bij het bewerken van het land en bij transport.
Een lokale gids begeleidt je op je trektocht en via hem kom je in contact met de bewoners van de streek. Lokale koks zorgen onderweg voor maaltijden met veel verse groenten. Zo kan er heerlijk worden gepicknickt midden in de natuur, vaak bij een waterbron of soms bij een klaterende bergbeek. Een muildier draagt de bagage en er wordt overnacht in eenvoudige, maar comfortabele en goed verzorgde Berberguesthouses. Volop genieten dus, voor jong en oud. Ook voor kinderen is wandelen door het Atlasgebergte een echt avontuur.”

Wat moet je absoluut in Marokko zien?
“Marrakech! Dat is een sprookjesstad in de sfeer van duizend-en-één-nacht. Marrakech is ook een goede uitvalsbasis om het zuiden van Marokko te ontdekken. Naar de woestijn is het een hele dag rijden, het Hoge Atlasgebergte kun je vanuit de stad zien liggen. De hoogste top, de Jebel Toubkal, bedraagt 4167 meter.’s Zomers kun je daar geweldig wandelen. De berg is goed te belopen voor iedereen met een normale wandelconditie en een gezonde portie doorzettingsvermogen, zeker als je een zesdaagse trektocht onderneemt, die ook door de Berbervalleien voert. Met twee nachten in Marrakech erbij heb je een vakantie van precies een week, waarbij je het gevoel hebt alsof je aan de andere kant van de wereld bent.”

Wat mag je in Marrakech niet missen?
“In Marrakech is het geweldig winkelen in oneindige souks. Oorspronkelijk was elk ambacht per wijk georganiseerd; de leerlooiers zaten bij elkaar, net als de leerbewerkers, de houtsnijders, de wolververs, de kopersmeden, de blikslagers enzovoort. Tegenwoordig wordt de markt in de doorgaande straten vooral beheerst door de handelaren. Duik vooral eens wat dieper in de souks en loop ook kleinere straatjes en steegjes eens in. Zo ontdek je de leukste plekjes en winkeltjes. Wees niet bang om te verdwalen; het ergste wat kan gebeuren is dat je in een doodlopende straat uitkomt.”

Heb je tips voor groene en eerlijke souvenirs?
“In Marrakech heb je meerdere kleine coöperaties die mooi handwerk maken. In de Marrakech-gids van Mariëtte van Beek staan er een aantal. Ook in het Ensemble Artisanal aan de Avenue Mohamed V vind je dergelijke coöperaties.*

Verantwoord toerisme bedrijven; hoe doen jullie dat?
“Reizen naar Marokko met het vliegtuig is haast niet te vermijden. Daarom bieden wij onze reizigers standaard de mogelijkheid om CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren via ons Groene Hoge Atlasfonds. Daarmee zorgen wij voor nieuwe aanplant van struiken en bomen in en nabij het Toubkal National Park. Van de investeringen in walnoten en fruitbomen profiteren zowel de natuur als de bewoners. Dat geldt eigenlijk voor onze hele duurzame manier van werken, waarbij respect voor natuur en cultuur vooropstaat. We werken direct samen met de bewoners uit de dorpen. We kopen zo veel mogelijk lokaal in en laten geen afval achter. We betalen onze medewerkers ter plekke (direct na afloop van het werk) een fatsoenlijk salaris, en vragen onze reizigers om niets mee terug te nemen behalve mooie herinneringen en foto’s, die met respect zijn gemaakt. We nemen reizigers mee naar ongerepte natuur en laten hen kennismaken met de gastvrijheid van de Berbers en hun cultuur.

*(In de Oneworld Shops kun je voor goede souvenirs ook terecht bij onder andere Fashion for Education van Nassira Boudhan.)

Op reis naar Marroko of Marrakech? Kijk voor verschillende programma’s reisbureaumaroctravel.nl

Dit artikel is onderdeel van OneWorld Shops, een platform voor webshops die zich inzetten voor een eerlijke en duurzame wereld. Wil je ook met jouw shop in onze online etalage? Kijk dan hier voor meer informatie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons