Door de westerse levensstijl warmt de aarde op. Vervuilende auto’s, producten uit fabrieken en veel gebruik van elektriciteit veroorzaken veel CO2-uitstoot. Hierdoor warmt het klimaat op, wat weer problemen veroorzaakt voor mensen in ontwikkelingslanden. En dat leidt volgens het ODI weer tot meer mensen die onder de armoedegrens leven.
Prioriteiten
Door de CO2-uitstoot worden prioriteiten om gezond te kunnen (over)leven in ontwikkelingslanden tegengewerkt. Dit zijn met name eten, water, gezondheid, educatie en armoede. Graanvelden leveren namelijk minder op als het warmer wordt. Ook ontstaat er droogte door opwarming van de aarde, waardoor mensen in ontwikkelingslanden minder water tot hun beschikking hebben. Als het warmer wordt, krijgen meer mensen last van malaria en andere ziekten die bij extreme warmte de kop opsteken. Een gevolg hiervan is weer dat steeds meer jonge studenten naar het buitenland migreren om daar te studeren, waardoor de ontwikkelingslanden zelf nog minder inkomsten vergaren.
Wil je weten wat de gevolgen in ontwikkelingslanden zijn van de verslechtering van het klimaat? Bekijk dan deze visualisatie.