Tips voor een duurzame zomer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Thuis blijven
Het duurzaamst wat je kunt doen is niet op vakantie gaan, maar gewoon thuis te blijven. De laatste weken hebben we niet zoveel geluk gehad met het weer, maar Nederland kent natuurlijk prachtige dagen. Ga bijvoorbeeld lekker fietsen of wandelen en je vakantiegevoel komt ook in eigen land vanzelf boven drijven.

Hoge Vuursche
Hooge Vuursche (cc)

Ook heel effectief om te ontspannen en goed voor het milieu: leef een poosje met zo weinig mogelijk stroom. Dus laat de televisie, computer en smartphone even voor wat ze zijn en pak een goed boek of doe samen een spelletje. Wordt het ‘s avonds donker, kies dan niet voor lampen, maar brand gezellig wat kaarsen. 

Groene vingers
Je maakt de zomer in eigen huis nog duurzamer als je je groene vingers aan het werk zet. Maak op je balkon, je dak of in je tuin een moestuin met veel restgroen. Zo bespaar je fossiele brandstof en creëer je een schat aan, eventueel eetbare, biodiversiteit.

Is het een droge zomer, dan kunnen je plantjes waarschijnlijk wel wat extra water gebruiken. Neem daarvoor een regenton en geef ze water met het opgevangen regenwater. Op het balkon is een emmer aan de reling ook heel effectief.

Verantwoord van huis
Als thuisblijven niets voor jou is en je toch weg wilt,dan kan dat ook zo duurzaam mogelijk. Overweeg bijvoorbeeld woningruil binnen Nederland. Goedkoop en veel duurzamer dan vliegen of een lange autoreis.

Een leuke, en vooral voor kinderen een heel leerzame manier om de vakantie door te brengen is kamperen bij de boer. Leren paardrijden, kijken bij het koeien melken, meehelpen met kalfjes en geiten voeren, takken zoeken in het bos, ‘s avonds gezellig rond een knisperend kampvuur broodjes bakken en ‘s ochtends ontbijten met een versgelegd eitje. Je bent niet alleen duurzaam bezig, je voelt je ook nog eens heel dicht bij de natuur.

Kamperen is extra duurzaam als je je tent en campingspullen tweedehands koopt en een camping uitzoekt die ‘s winters leeg staat, zodat de natuur kan herstellen. Let er tijdens het ‘buitenleven’ natuurlijk wel op dat je al je rommel netjes opruimt.

Kies duurzaam vervoer
Een vliegreis laat een grote ecologische voetafdruk achter, dus probeer dat te vermijden. Bovendien zijn er een heleboel transportmogelijkheden die leuker en goedkoper zijn!

Als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je bijvoorbeeld gaan liften. Niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee en het leggen van nieuwe contacten. Ben je sportief? Kies dan voor een fiets- of wandelvakantie.

Het openbaar vervoer is traditioneel natuurlijk een fijne milieuvriendelijke manier om te reizen. Maar hippe nieuwe manieren zijn er ook: bijvoorbeeld vervoer over water in een bootje met elektromotor. Je bent dan niet zo snel, maar dat is weer heel goed voor de onthaasting.

Bedankt voor jullie tips!  Amanda Van Nieuwenhoven, Ellen Webbink , Jos Kox , Marja Vabree, Fam te Poel, Kocos Kuperus, Brigitte Schapendonk, Charliene Van Der Werf, Jenny Berlo, Gerlinda Den Otter, Bram van Kersbergen, Suzanne Dini Nani Yakubu, Marjon Letter , Sandra Buster, Vera Scheepens, Tomas van den Berg, Jenny Schings.  Frank Hermans, Tomas van den Berg, Heleen Boender, Lianca Ruiter

Foto boven: Strand (cc) Jackie Kever

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons