Achtergrond

Tienermoeders centraal tijdens Moedernacht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Iedere minuut sterft ergens ter wereld een vrouw tijdens haar zwangerschap of de bevalling, onder hen zijn veel tienermoeders.

 Millenniumdoel vijf
In de millenniumdoelen is vastgelegd dat moedersterfte in 2015 met driekwart moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.

Gelijke rechten
Beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen en veilige abortus is van levensbelang. Net als het recht van vrouwen om zelf te beslissen over haar eigen seksualiteit en het al dan niet krijgen van kinderen. Daarom kan het terugdringen van moedersterfte alleen gerealiseerd worden in combinatie met het derde millenniumdoel, de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen.

Om ervoor te zorgen dat moederschap overal ter wereld veiliger verloopt, maken verschillende partijen zich sterk tijdens Moedernacht 2009.
 

“Deze derde Moedernacht staat geheel in het teken van tienerzwangerschap, met als achterliggende gedachte millenniumdoel vijf”, vertelt Kari Postma woordvoerster van de Moedernacht in Rotterdam. Want millenniumdoel vijf wil dat in 2015 90 procent van alle bevallingen plaatsvindt met professionele hulp en dat moedersterfte met 75 procent is teruggedrongen ten opzichte van 1990.”

 

“Tienermoeders zijn de grootste risicogroep voor onveilig moederschap, met name in ontwikkelingslanden. Om de moedersterfte met driekwart terug te brengen, zijn reproductieve en seksuele rechten voor vrouwen essentieel. Wij willen daarom aandacht schenken aan dit millenniumdoel, want helaas is dit het minst bekende doel en bovendien het doel waarop het minst vooruitgang wordt geboekt.””

 

Gedwongen huwelijken
Een groot deel van de tienerzwangerschappen komt voor in Afrika omdat vrouwen daar vaak al op jonge leeftijd moeten trouwen. In Niger heeft 53 procent van de moeders al voor haar achttiende een kind gekregen.

 

De Moedernachten in Nederland zijn gedeeltelijk informatief en gedeeltelijk amuserend. Zo komen er bij de landelijke Moedernacht in Rotterdam ervaringsdeskundigen aan het woord, maar is er ook een optreden van zangeres Hind. Bij de regionale bijeenkomst in Utrecht maken jongeren tussen de 15 en 18 jaar zich sterk voor tienermoeders wereldwijd.

Gezamenlijk initiatief

De Nederlandse Moedernacht wordt georganiseerd moedernacht logodoor MYBODY, NCDO, AMREF Flying Doctors, Cordaid Memisa, COS, KNOV, ICM, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Meshwork for Mother Care en Rutgers Nisso Groep.

Zij gaan door middel van workshops in poetry slam, breakdance en light graffiti aan de slag met het thema moedersterfte.  In totaal zijn er naast de landelijke Moedernacht in Rotterdam nog zeven regionale bijeenkomsten. Zo ook in Leeuwarden, waar moeders van bekende Nederlanders met elkaar spreken over moedersterfte. De moeder van Doutzen Kroes is daar bijvoorbeeld aanwezig.

 

 

Politieke boodschap
De belangrijkste taak is nog altijd zoals voorgaande jaren, het voorleggen van de politieke boodschap aan minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders. Dit jaar luidt de boodschap; zorg, preventie en jongerenparticipatie. Postma: “Vorig jaar heeft de politieke boodschap geld opgeleverd voor verloskundigen wereldwijd, hopelijk kunnen we dit jaar zoiets betekenen voor tienermoeders over de wereld. “
 

 

 

 

 

‘Goed Bezig!-campagne’ toont essentie van millenniumdoel 5

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons