Tien energie besparende tips

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het licht uit doen, de verwarming een graadje lager zetten, kraanwater drinken in plaats van bronwater. Veel energiebesparende tips zijn alom bekend en saai. Maar besparen kan ook heel leuk zijn, je huis opfleuren en gezelligheid creëren hoeft helemaal niet te leiden tot minder comfort. OneWorld zocht tien leuke tips en producten bij elkaar om besparen nog een beetje leuker te maken.

Water recyclen met design
Van alle besparingen is water besparen misschien nog wel het makkelijkst. Water komt ten slotte gewoon uit de lucht vallen. Met een ouderwetse regenton kun je dit opsparen en het water gebruiken voor bijvoorbeeld de plantjes en de huisdieren. Mensen die geen liefhebber zijn van een ouderwets lomp ding in de tuin kunnen ook kiezen voor de Raindrop van ontwerper Bas van der Veer. Deze moderne design regenton in de vorm van een waterdruppel hangt aan de regenpijp en heeft een ingebouwde gieter. Voor balkons en kleine tuinen is er de Raindrop Mini.

De Raindrop is verkrijgbaar bij tuincentra en online op www.terraspotten.nl

 

Raindrop: €219
Raindrop mini: €64

Niet alleen voor baby’s!
Nog zo’n ouderwets maar doeltreffend product is de warmwater kruik. Gevuld met heet water blijft een kruik onder de dekens de hele nacht warm. De verwarming kan ’s nachts dus niet één maar gerust meerdere graadjes lager! Bij De Kruikenshop zijn kruiken van de serie African Dreams te koop. Een deel van de opbrengst van de kruiken gaat naar een scholenproject in Sierra Leone.

Verkrijgbaar op www.kruikenshop.nl

Een standaard kruik kun je kopen vanaf €5
African Dreams kruik: vanaf €10,95

Waar gaat al die energie eigenlijk naartoe?

Met een energiemeter kun je het energieverbruik per apparaat meten. Zo kun je verborgen energieslurpers opsporen en stekkers uittrekken bij verbruikende apparaten in slaapstand. De consumentenbond testte zes verschillende meters. 

Energiemeter: vanaf €10

Met minder water toch lekker douchen
Elf tot dertien liter water per minuut verdwijnt er tijdens een douchebeurt in het putje. Moderne douche-stortbakken en krachtstralers verbruiken zelfs nog het dubbele. Met de waterbesparende douchekop van uitvinder Jan Gosselink kun je dat flink verminderen en toch comfortabel douchen. De waterbesparende douchekop met de naam koperen kop verbruikt maar 4,5 liter per minuut. Dat is beduidend minder dan andere waterbesparende douchekoppen die gemiddeld nog 8 liter per minuut verbruiken. De douchekoppen worden op een kleine werkplaats bij de 12 Ambachten gemaakt. De kop geeft een volle bruisende straal voor een comfortabele douche.

Verkrijgbaar bij De 12 Ambachten

Zonder handgreep: €29,40
Met handgreep €36,35

Hotfill eco wasmachine.
De Hotfill is een iets grotere inverstering, maar als je bedenkt dat je hiermee 300 kWh en meer dan 60 euro per jaar bespaart zonder verder iets te doen is het apparaat zeker een aanrader. Met de Hotfill hoeft de wasmachine koud leidingwater niet meer te verwarmen maar gebruikt het warm boilerwater. Hiermee bespaar je aanzienlijk energie en duurt de wasbeurt minder lang. Ook heb je met de Hotfill minder kalkvorming en gaat de wasmachine dus langer mee.

Verkrijgbaar op www.eco-logisch.nl

Hotfill: €291,55

 

Sluit tocht buiten met leuke kussens
In Nederland ontkomen we niet aan de wind. Zelfs in huis voelen we het regelmatig trekken. Als je niet de middelen hebt om je hele huis kierdicht te laten maken kun je ook voor een creatieve oplossing kiezen. Tochtkussens zijn namelijk niet alleen nuttig, maar het staat ook heel gezellig in huis. Zoals deze van de zeven dwergen.

Standaard tochtkussens: vanaf €2Tochtkussen de zeven dwergen: €20,95
Of maak zelf!  

Vuurtje stoken
Niets zo gezellig als een kachel met een knisperend vuurtje. Een moderne houtkachel kan efficiënt de kamer verwarmen dus is heel besparend. Hedendaangse kachels worden met een zo groot mogelijk rendement gemaakt, waardoor soms wel 90 procent van de warmte wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen. Bij oude kachels of haardvuren is dit veel minder, daar gaat vaak het merendeel van de warmte verloren door de schoorsteen.

Houtkachels zijn er tussen de €500 en €3000.

Dryerballs
De droger is één van de grootste energieverbruikers in huis. Met een simpele wasbol kun je het energieverbruik met 25 procent verminderen en bovendien wordt de was op een natuurlijke wijze zacht zonder het gebruik van wasverzachter.

Verkrijgbaar op www.eco-logisch.nl

Wasbol: €12,74 voor 2.

Met het ijsberenspel leren over het klimaat
Investeer in milieubewuste kinderen. Met het ijsberen spel leren kinderen vanaf 10 jaar spelenderwijs over duurzaamheid. Door veel te weten over de natuur, het klimaat en duurzaamheid kun je met je ijsbeer snel over de ijsschotsen naar de overkant. Maar heb je een vraag fout, dan smelt het ijs en zal je eerst het ijs moeten terugwinnen.

Verkrijgbaar op www.ijsberenspel.nl

IJsberenspel: €27,50

 

Alle kleine beetjes helpen
Het zet misschien niet echt zoden aan de dijk op het gebied van energiebesparing, maar leuk is deze aardappelklok van Green Science wel. Met een heuse sciencekit waar je alle benodigde draden, transparante tape en zink- en koperstrips in kan vinden bouw je zelf je digitale klok die loopt op groene stroom uit aardappelen. Geen aardappelen in huis? Niet erg, met een citroen, appel, tomaat of een glas cola krijg je de klok ook aan de praat.

Verkrijgbaar op www.eco-logisch.nl

Aardappelklok: €14,99

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons