Achtergrond

Tien duurzame cosmeticamerken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Aveda
In Minnesota, waar het productieproces van Aveda plaatsvindt en het hoofdkantoor staat, wordt de energie voor honderd procent uit windenergie gehaald. Aveda is wereldwijd het eerste cosmeticamerk dat een officiële erkenning van Cradle to Cradlekreeg. De verpakkingen van Aveda zijn allemaal gerecycled. Verder steunt het merk in gebieden waar zij hun grondstoffen halen, projecten voor de lokale bevolking en de natuur. Deze steun komt uit het Earth Fund van Aveda. In 2010 doneerde het merk ruim drie ton aan dit fonds. Aveda behoort niet tot de goedkoopste merken. Een mascara kost 21,- euro.

Yves Rocher
Yves Rocher gebruikt voor zijn cosmetica alleen biologische planten. Bij wilde planten plukken ze alleen delen af die weer aangroeien. De make-up bevat geen dierlijke bestanddelen, alleen honing en bijenwas. Yves Rocher heeft het kwaliteitslabel ‘One Voice’ gewonnen omdat het merk zich sinds 1989 inzet voor de strijd tegen dierenleed. Het merk is partner van het Global Pact van de Verenigde Naties. Vanwege het vijftigjarig jubileum van het cosmeticamerk planten ze vijftig miljoen bomen. Yves Rocher is het goedkoopst van dit rijtje. Prijzen van mascara’s beginnen vanaf 7.90 euro.

The Body Shop
The Body Shop, onderdeel van L’Oréal, is wellicht het bekendste merk in deze top 10. De tassen, flessen en geschenkverpakkingen van The Body Shop zijn van gerecyclede materialen en het merk steunt onderzoek naar alternatieven voor dierproeven. Sinds 1990 heeft het merk een eigen foundation die 3000 organisaties op het gebied van dierenwelzijn, milieubescherming en mensenrechten steunt. Sinds de oprichting heeft The Body Shop al ruim 12,5 miljoen euro aan de foundation gedoneerd. Vanaf 11,- euro heb je een mascara. 

Nvey Eco
Nvey Eco is een Australisch cosmeticamerk dat sinds kort ook in Nederland via webwinkels te verkrijgen is. Voor een echte winkel moet je nu nog naar België. Nvey Eco is het eerste cosmeticalabel dat honderd procent ecologisch en biologisch gecertificeerd is volgens de strenge richtlijnen van de Australian Organic Food Chain. Borsteltjes zijn van biologisch afbreekbare materialen. Het is wel een van de duurdere merken. Een mascara kost 22,95.

Inika
Het Australische merk Inika is geregistreerd bij de Engelse vereniging van Veganisten, de meeste producten zijn dus ook voor veganisten geschikt. De cosmetica is van organische ingrediënten en borstels, potjes en tubes zijn allemaal van gerecycled materiaal. Het merk heeft een hoge veiligheidsbeoordeling gekregen van de Amerikaanse milieuorganisatie Environmental Working Group (EWG). Inika cosmetica is via webwinkels verkrijgbaar. Een mascara kost 18,95 euro.

Dr. Hauschka
De producten van Dr. Hauschka hebben een holistische benadering, dat wil zeggen dat alles in balans moet zijn. Veel van de ingrediënten komen dan ook uit een eigen tuin waar heilzame planten groeien. Deze tuin wordt gezien als een gesloten kringloop. Compost en zaden komen dus uit eigen productie. Het merk koopt producten in van biologische boeren uit India, Afghanistan, Iran en Burkina Faso. De rozenolie die het merk gebruikt is afkomstig van fair trade rozen uit Iran. De producten van Dr. Hauschka zijn verkrijgbaar bij verschillende natuurwinkels en in de webshop. De prijs voor mascara is 15,50 euro.

Green People
Green People ondersteunt een organische en natuurlijke levensstijl. De meeste producten zijn ook geschikt voor veganisten. Een van de missies van het merk is het helpen van organisaties die opkomen voor de natuur en gezondheid, voornamelijk kankerbestrijding. Tien procent van de winst gaat naar dit soort organisaties. Make-up van Green People is in Nederland alleen verkrijgbaar via webshops. Mascara kost 17,50 euro.

Lavera
De producten van Lavera dragen allemaal het NaTreu label. Daarnaast is 98 procent, op de haarverzorging na, van de producten gecertificeerd met het BDIH keurmerk. Het BDIH is een Duitse vereniging voor producenten van natuurcosmetica. Het eveneens Duitse consumententijdschrift Ökotest heeft al meer dan 350 keer de producten van Lavera beoordeeld met “goed” of  “zeer goed”. De cosmetica van Lavera is goed betaalbaar. Mascara kost 11,95 euro.

Living Nature
Het verpakkingsmateriaal van Living Nature is honderd procent recyclebaar. De producten zelf bevatten voor een groot deel medicinale planten uit Nieuw-Zeeland. Ook de bioactieve Manuka honing is in veel producten verwerkt. Van deze honing is aangetoond dat het een helende werking heeft op de huid. In de producten zijn geen minerale oliën verwerkt. Living Nature bevat het BDIH-keurmerk. Deze cosmetica behoort wel tot de duurste in dit rijtje. Mascara kost 21 euro.

Themis
In de cosmetica van Themis zijn de ingrediënten waar mogelijk van biologische teelt en van fair trade gecertificeerde boerenorganisaties. Zo is er bijvoorbeeld fair trade honing uit Chili in de cosmetica verwerkt. Maar ook fair trade rietsuiker uit Paraguay en fair trade rijst(-proteïnen) uit Thailand. Bovendien zijn de producten niet op dieren getest en is de verpakking ook nog duurzaam geproduceerd. De Themis cosmetica is te koop bij de Wereldwinkels.

Volgens gezondheidsnet is mascara de meest gebruikte make-up. Daarom zijn we hier uitgegaan van de prijs van mascara.

Foto boven, oogmake-up (cc).

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons