Beeld: Desiré van den Berg
Fotoreportage

Tibetaanse nomaden onder druk

Fotograaf Desiré van den Berg overnachtte bij een Tibetaanse nomadenfamilie in hun afgelegen winterhuis op het platteland in West-China. Met de camera dichtbij.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Fotografe Desiré van den Berg draaide mee in het gezin, dat bestaat uit vader en moeder, hun achttienjarige dochter, haar man en kind. Ze stond in de keuken en hielp zelfs bij het brengen en halen van de jakken. De Tibetaanse nomaden trekken al honderden jaren met hun kuddes en opgerolde huizen over de uitgestrekte grasvlaktes van het Tibetaanse plateau.

De mensen leven met de natuur en beschikken over bijna vergeten vaardigheden. In China wordt neergekeken op de simpele leefstijl van de ‘onontwikkelde’ nomaden. De systematische onderdrukking van de Tibetanen is enorm en ook de Tibetaanse cultuur raakt zelf meer en meer doordrenkt van ‘moderne Chinese waarden’. Stuk voor stuk bedreigingen voor de Tibetaanse nomadische cultuur.

Zo zijn de winterhuizen door de Chinese overheid gebouwd om de nomaden te dwingen op één plek te blijven. ‘De familie denkt zelf dat de huizen ook zijn gebouwd om samenscholing van de Tibetanen tegen te gaan, de angst voor nieuwe protestbewegingen is groot. De huizen van hun familieleden waar ze voorheen mee rondtrekken, zijn op enorme afstanden gebouwd zodat ze elkaar nauwelijks meer kunnen zien’, aldus Van den Berg.

Beeld: Desiré van den Berg

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons