Achtergrond

Tibetaanse gemeenschap kiest nieuwe leider

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De Dalai Lama maakte 10 maart het besluit bekend dat hij opstapt als politiek leider van Tibet. In een brief aan de Tibetaanse regering in ballingschap in India schreef hij met pensioen te willen als politiek leider. Zijn taak als religieus leider blijft hij vervullen. Tibet gaat naar de stembus en ook Nederlandse Tibetanen mogen hun stem uitbrengen.

 

Verdeeldheid

 

DSC00959
Norbu Dhondup in zijn restuarant

Over het besluit van de Dalai Lama heerst verdeeldheid. “Veel Tibetanen willen niet dat hij terugtreedt. Ze zijn onzeker over wat er gaat gebeuren als hij opstapt als politiek leider,” zegt Norbu Dhondup voorzitter van de Tibetaanse Gemeenschap Nederland. “Je moet begrijpen dat de Dalai Lama als een god is voor veel Tibetanen. Ze denken dat als hij weg is, Tibet zal instorten.”
 

“Persoonlijk vind ik zijn besluit een goed idee, zijn timing kan niet beter. Begrijp me niet verkeerd, niemand kan zijn plek innemen. Maar hij is nu een oud man en wij als volk vragen te veel van hem.” Als de Dalai Lama zich heeft teruggetrokken, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. “De jongere generatie en het volk kunnen hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van Tibet.”

Gevolgen
De Tibetaanse gemeenschap is onzeker over wat er gaat veranderen, maar één ding is volgens Norbu Dhondup zeker. “Ook al stapt de Dalai Lama op, de Tibetanen zullen als één volk achter hem blijven staan.”

De belangrijke rol die de Dalai Lama voor de Tibetaanse gemeenschap speelt, blijft bestaan. “De nieuwe leider zal geen beslissingen nemen zonder de Dalai Lama om advies te vragen. Ze zullen altijd luisteren naar wat hij te zeggen heeft.”

Wat in de toekomst wel zal veranderen, is de manier waarop andere landen de Tibetaanse regering in ballingschap uitnodigen. “Om problemen met China te voorkomen, werd de Dalai Lama altijd als spiritueel en niet als politiek leider uitgenodigd.”

Tibetaanse gemeenschap in Nederland
In totaal gaan er zondag 20 maart 200.000 Tibetanen in ballingschap naar de stembus. Norbu Dhondup verwacht in Amsterdam geen grote opkomst bij het stemlokaal. Hij schat dat er 400 Tibetanen in Nederland wonen, van wie de helft nog te jong is om te stemmen. Daarnaast kan je alleen stemmen als je kunt bewijzen dat je uit Tibet komt. “Maar 40 Tibetanen in Nederland hebben in ieder geval de juiste papieren om te stemmen.”

Foto boven (cc): Dalai Lama, door Jan Michael

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons