Achtergrond

Thuiszitten maakt mensen heel ongelukkig

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waren er vroeger ook zo veel jonge, knappe mensen zonder werk? Vanmiddag zag ik op het nieuws dat de werkloosheid in Nederland (weer) toeneemt. In mijn omgeving weten we dat allang: om mij heen een handvol gewillige twintigers en dertigers, die dolgraag aan de bak willen. En zich desnoods laten omscholen tot tegelzetter.
 
Een jaar met tegenzin thuiszitten

De bron van het nieuws blijkt het CBS. Wat mij opvalt aan het vandaag verschenen rapport is dat onder 45-plussers de werkloosheid vaak langdurig is: 60% van deze mensen zit minimaal een jaar thuis. Minstens 12 maanden geen betaald werk, tegen je zin, lijkt mij een regelrechte ramp. Vrije tijd is leuk, zolang het een einddatum heeft en er een toekomstplan in het vooruitzicht ligt.

Van veelbelovend naar gameverslaafd
Vroeger was niet persé alles beter. Maar was er niet simpelweg méér te doen, toen post handmatig werd gesorteerd en online winkelen niet bestond? Hoe het ook komt, er staan prima stuurmannen aan wal. Ik ken jongens die vervallen in lamlendigheid, een gameverslaving en schulden terwijl ze veelbelovende studenten en werknemers waren of wilden worden – en ook voorbeeldige kandidaten die dagelijks fanatiek hun rondje langs uitzendbureaus maken en tientallen sollicitatiebrieven versturen. Tevergeefs.

Een gevoel van nutteloosheid 
Zelf voelde ik onrust, onmacht en bezorgdheid toen ik werk zocht en niet gauw vond. Bovendien is het absoluut niet cool om zonder werk te zitten; je voelt je soms een enorme loser. Van mijn colleges psychologie heb ik onthouden dat mensen zich zeer ongelukkig kunnen voelen zonder baan: behalve het gebrek aan dagbesteding, de geldzorgen en het gevoel van machteloosheid, is ook het idee van “nutteloosheid” reden om terneergeslagen te zijn. Het ontbreken van een rol en functie met bijbehorende verantwoordelijkheid, kan ons heel somber maken. 

Ervaren monteurs gezocht
Ik heb overwogen mij om te scholen tot hovenier, politie-agent of actrice, toen een baan binnen mijn vakgebied uitbleef. Zonder werk en inkomen voelde ik mij niet nuttig, noch vrij. Ik vind het geen probleem om weinig geld en veel vrije tijd te hebben maar zonder inkomen kan ik geen huis huren, verzekering betalen, courgettes bakken, bibliotheeklid zijn, anticonceptie gebruiken, internet afstruinen en schoenen kopen. Om geld te verdienen en vooral: om mij waardevol en gelukkig te voelen, moet ik werken – of op z'n minst een hobby nemen die iets oplevert. Ik denk dat ik een boek ga schrijven. Wie biedt?

Het rapport van het CBS (22 januari 2015) is hier te lezen.

Op zoek naar nuttig werk? Kijk eens in de vacaturebank van OneWorld voor betaalde en onbetaalbare functies in binnen- en buitenland. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons