Beeld: Wardie Hellendoorn
Podcast

‘The black poor’ zijn meer dan een kleur

Nieuwsuur vertaalde ‘the black poor’ naar ‘zwarten’. Mensen op zo’n manier reduceren tot alleen hun kleur, is dehumaniserend, leggen One’sy Muller en Zoë Papaikonomou uit in hun nieuwe podcast. ‘Woorden zijn nooit ‘gewoon maar woorden’.’ 

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Onwetendheid en verkeerde beeldvorming zijn er in de media nog te veel, zien podcastmakers One’sy Muller en Zoë Papaikonomou. In hun Bonte Was Podcast stippen zij ze aan op een constructieve en humoristische manier. In deze aflevering bespreken ze onder andere de stuntelige vertalingen van Nieuwsuur, dat uit een Amerikaanse bron ‘people of color’ vertaalde als ‘minderheden’ en ‘the black poor’ als ‘zwarten’.

Mensen tot hun kleur reduceren is dehumaniserend

Misschien denk je: het zijn toch maar gewoon woorden? Maar Muller legt waarom woorden nooit ‘toch maar gewoon woorden’ zijn. “Het is dehumaniserend om iemand niet als mens te omschrijven, maar als kleur.” Overigens ging niet álles mis bij Nieuwsuur, maar of ze de fles wasmiddel – die aan het einde van iedere aflevering wordt uitgereikt – hebben verdiend? Luister hieronder naar de aflevering.
Deze podcast verscheen eerder op NieuwWij.
We leven in onzekere tijden door het coronavirus. Er is behoefte aan betrouwbare informatie én verdieping. We hopen dat je dit bij ons vindt en wil bijdragen aan onze onafhankelijke journalistiek.

Dit kan je doen door te doneren of je te abonneren op ons magazine. Alvast bedankt!

‘Waddup my [n-word]!’: Netflix en de ondertiteling van hiphoptaal

'Seksisme en racisme zijn geen meningen'

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons