Teken tegen onethisch testen van medicijnen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Farmaceutische bedrijven die gebruik maken van proefpersonen uit ontwikkelingslanden zijn minder geld kwijt. Bovendien kunnen zij de testperiode sneller afronden omdat er in deze landen minder wettelijke beperkingen zijn. Uit bezorgdheid voor deze ontwikkeling en de bijkomende ethische schendingen is deze campagne opgesteld.

experiment.
foto: cc

Proefpersonen uit ontwikkelingslanden worden doorgaans niet goed geïnformeerd over de test en de mogelijke gezondheidsrisico’s. Deze arme mensen hebben in de meestal geen geld voor een reguliere behandeling van hun aandoening. In de hoop dat het gebruik van experimentele geneesmiddelen hen kan genezen, zien zij zich genoodzaakt om deel te nemen aan de proeven.

Lesotho.
foto: cc

Door gebrekkige inlichtingen zijn de arme proefpersonen vaak niet op de hoogte van bijwerkingen, risico’s en het gegeven dat de behandeling na de testperiode in de meeste gevallen ook direct wordt beëindigd. Ze krijgen dus geen nazorg of controles. Tot overmaat van ramp heeft het merendeel van de zorgverleners die in ontwikkelingslanden tests uitvoeren, geen training gevolgd die nodig is om de proeven volgens de ethische standaarden uit te voeren.

De campagne, Call for Ethical Clinical Trials in Developing Countries, is een oproep aan beleidsmakers, wetgevers en farmaceutische bedrijven om deze kwetsbare proefpersonen in ontwikkelingslanden te beschermen. Als jij nu de verklaring op de site ondertekent, steun je hiermee de Europese lobby. Kijk voor meer informatie op de site van fairdrugs.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons