Achtergrond

‘Teeven heeft de verkeerde vader gekozen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

'Ik ben Tamana, 23 jaar, Nederlandse. En mijn vader is Feda Amiri, 54 jaar, Afghaan.' Daarmee opent de de website ikzoekmijnvader.nl, gestart door Tamana Amiri om geld in te zamelen zodat ze naar Afghanistan kan afreizen om haar vader te zoeken. Vader Amiri was al achttien jaar in Nederland met zijn familie -hij had een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd- toen hij een paspoort aanvroeg.

Dat bleek een inschattingsfout: bij de procedure voor het paspoort werd bekend dat hij in Afghanistan in dienst was geweest voor de veiligheidsdienst KhAD, dat in verband wordt gebracht met martelpraktijken. Feda Amiri kreeg daarom een 1F-status, hij zou betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Vluchtelingen met een 1F-status krijgen geen asiel in Nederland en worden teruggestuurd. In plaats van een Nederlands paspoort, moest hij dus terug naar Afghanistan, waar hem een onzekere toekomst wachtte.

Fadi Amiri's zaak werd landelijk nieuws, maar het mocht niet baten: begin dit jaar werd hij uitgezet. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. 'We vrezen het ergste', schrijft Tamana op de website.

De website is bedoeld om geld in te zamelen zodat Tamana in Afghanistan beveiligers in kan huren, maar ze gaat er heen, sowieso. 'Fred Teeven heeft nu de verkeerde vader gekozen. Ik ga mijn vader halen en dat gaat mij lukken ook', zei ze deze week tegen de Volkskrant. Wanneer ze precies vertrekt, vertelt ze niet. Ze wil niet op de radar van de Afghaanse overheid komen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons