Beeld: Nikki Schuurman
Interview, Podcast

Tatjana Almuli: ‘De boodschap is altijd: je eet te veel, je beweegt te weinig’

Als je te dik bent, eet je te veel en beweeg je te weinig. Toch? Onzin, weten de makers van Dikke Onzin. In deze podcast doorbreken dikke vrouwen de stigma’s rondom dik-zijn. In de eerste aflevering: journalist en fotograaf Tatjana Almuli, die al haar hele leven kampt met overgewicht door een gendefect en een eetstoornis.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Journalist en fotograaf Tatjana Almuli (28) kampt al haar hele leven met overgewicht. Ze schreef er Knap voor een dik meisje (2019) over, een boek ‘over het gewicht van gewicht’. Almuli heeft niet alleen een gendefect dat haar verzadigingshormoon, hongergevoel en stofwisseling in de war gooit, maar kampt daarbij ook met een eetstoornis.

Bij elke specialist en in elk dieet is de boodschap: je eet te veel, je beweegt te weinig

Dat ze dikker was dan haar leeftijdsgenoten – en dat haar omgeving dat niet oké vond – had Almuli al op jonge leeftijd door. Ze had er alles voor over om af te vallen; wist zeker dat dat haar gelukkiger zou maken en haar leven leuker, makkelijker en fijner. Ze ging van specialist naar specialist en probeerde zo’n beetje elk dieet uit. En altijd was de boodschap: je eet te veel, je beweegt te weinig. Achterliggende oorzaken kwamen nooit ter sprake.

Pas op haar 25e werd Almuli’s gendefect ontdekt. Ze is nu minder gefixeerd op afvallen, maar vindt het soms nog steeds moeilijk om haar aanleg en eetstoornissen serieus te nemen. Mensen hebben het idee dat alleen dunne mensen eetstoornissen kunnen hebben, vertelt ze in deze eerste aflevering van de Dikke Onzin-podcast. “Bij dikke mensen is het hun eigen schuld, die eten gewoon te veel. Daar zit veel onbegrip achter, maar ook veel onwetendheid.”

De makers van de Dikke Onzin-podcast, Kitty Munnichs en Sam van Eijk, weten dat dik-zijn niet zomaar een kwestie is van ‘te veel eten, te weinig bewegen’. In hun studio delen in vier afleveringen vier dikke vrouwen hun verhaal. De wens van de makers? Het doorbreken van stigma’s rondom dik-zijn. Want dikke mensen kunnen óók gezond, lang en bovenal gelukkig leven.

Het project kwam tot stand in samenwerking met Centrum Gezond Gewicht en Dikke Vinger.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons