Tanja Nijmeijer heeft geen hoge pet op van de pers. “Ik heb er schoon genoeg van om gebruikt te worden om de FARC maar zo negatief mogelijk neer te zetten. Objectiviteit bestaat niet en de stigmatisering van mensen die positieve geluiden over de FARC laten horen, is nog steeds heel groot.” Des te opvallend is het, dat ze toch een interview aan NRC-correspondent Floor Boon geeft. Naar eigen zeggen om “begrip te kweken”.
Staatsterrorisme
Nijmeijer sloot zich in 2002 aan bij de FARC, dat decennialang verwikkeld is in een bloederig conflict met paramilitairen en het Colombiaanse leger. “Ik had echt geen affiniteit met wapens, maar toen ik aankwam in Colombia zag ik de sociale ongelijkheid en begon ik als vanzelf te begrijpen waarom dat volk de wapens opnam.” Nu is Nijmeijer namens de FARC als onderhandelaar betrokken bij de vredesbesprekingen in Havana. Het doel is volgens Nijmeijer “een eerlijke verdeling van grond, gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen. Dat wil de FARC altijd al, maar wij willen het nu via de politiek bereiken.”
“Het opbouwen van een nieuw land doe je niet door de gevangenissen vol te stoppen
NRC-correspondent Boon werpt Nijmeijer voor de voeten dat de FARC veel burgerslachtoffers gemaakt heeft. Nijmeijer rechtvaardigt dit niet, maar wel “de reden dat het Colombiaanse volk besloot de wapens op te nemen. Er zijn inderdaad burgerslachtoffers gevallen door toedoen van de FARC. De FARC heeft fouten gemaakt. Dat geven we ook toe.” Spijt betuigen en daders en slachtoffers tot begrip laten komen zijn volgens Nijmeijer essentieel om tot vrede te komen. En vervolging? “Het opbouwen van een nieuw land doe je niet door de gevangenissen vol te stoppen. Bovendien is denken dat de gevangenis dingen goed maakt voor slachtoffers een beetje middeleeuws.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand